Domowy sos czosnkowy
Kremowy i aromatyczny domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do mięs, wędlin, pieczonych ziemniaczków, sałatek, dań z grilla oraz wielu innych potraw. Oto mój ulubiony przepis na ten pyszny sosik, sporządzony na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz majonezu. Polecam!
Składniki:
150g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku (w zależności jak ostry sos chcemy uzyskać)
pól łyżeczki cukru
sól oraz pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek

*** Jogurt oraz majonez dokładnie ze sobą mieszamy ***

*** Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i zioła. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i przelewamy do sosjerki ***

*** Do czasu podania sos przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:


TO MOŻE RÓWNIEŻ CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

Pyszna sałatka z tortellini Poznajcie super przepis na bardzo kolorową i mega smaczną sałatkę. Jest prosta do zrobienia i zawsze sprawdza się na przyjęciu. Polecam! Składniki: 1 opakowanie tortellini - 250g (u mnie z prosciutto, ale może być także serowe lub grzybowe) 3-4 ogórki gruntowe lub 1 długi…
In "Sałatki, surówki i jarzynki"

Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Święta, święta i po świętach... a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne…
In "Dania główne"

Sos tatarski Sos tatarski jest wspaniałym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek a także kanapek. W moim domu zawsze gości w święta i jest bardzo lubiany :)) Wiem, że jest wiele wersji wykonania tego sosu, moja wygląda tak: Składniki: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 ogórki kiszone…
In "Boże Narodzenie"
W zestawie składników na roladę serowa z kurczakiem jest w sumie 4 jajka. W wykonaniu doliczyłam się 2. Gdzie mają być kolejne 2? Przepis bardzo ciekawy i chcę go wypróbować. Pozdrawiam.
Barbara Ziaja z Chrzanowa
Dziękuje za uwagę, rzeczywiście było to trochę nieprecyzyjnie opisane, już poprawiłam.Do ciasta używamy trzy jajka i jedno do farszu z pieczarek. Pozdrawiam