(Mocno) Czekoladowa babeczka z kubeczka

Czekoladowa babeczka z kubeczka powstała jako odpowiedź na popularne w ostatnim czasie ciasteczka z mikrofali. Inspiracją dla mnie było zarówno sposób robienia takich gotowych ciasteczek, jak i przepis z kuchni Wedla. Nie byłam bym sobą, gdybym jednak czegoś nie zmieniła(jak by powiedziała moja mama). Dlatego w moim przepisie znajdziecie więcej czekolady, za to mniej oleju, co sprawiło, iż uzyskałam konsystencję przypominającą murzynka. Plus płynna biała czekolada w środku. To jest to ! Próbowaliście robić kiedyś takie ciasteczko?
Składniki:
50 g czekolady gorzkiej
40 g mąki(około 3-4 łyżek)
25 ml mleka
20 g cukru(2 łyżki)
20 g oleju(około 1 łyżki)
10 g czekolady białej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
Zagotowuję mleko z cukrem, następnie dodaję olej oraz czekoladę gorzką. Rozpuszczam czekoladę. Studzę, a następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam do formy na kokilki. Do środka wkładam kostkę białej czekolady. Mikrofale nastawiam na moc 800 i czas 2 do 3 minut.
UWAGA! W przypadku gdyby ciasto było nie dopieczone dopiec je jeszcze 1 minutę na 800 stopniach.
Można również upiec ciastko w piekarniku w 180 stopniach przez 5 minut.
babeczka, babeczka z mikrofali, szybka babeczka
Smacznego!

Komentarze