Czekoladowa babeczka z kubeczka powstała jako odpowiedź na popularne
w ostatnim czasie ciasteczka z mikrofali. Inspiracją dla mnie było
zarówno sposób robienia takich gotowych ciasteczek, jak i przepis z
kuchni Wedla. Nie byłam bym sobą, gdybym jednak czegoś nie zmieniła(jak
by powiedziała moja mama). Dlatego w moim przepisie znajdziecie więcej
czekolady, za to mniej oleju, co sprawiło, iż uzyskałam konsystencję
przypominającą murzynka. Plus płynna biała czekolada w środku. To jest
to ! Próbowaliście robić kiedyś takie ciasteczko?
Składniki:
50 g czekolady gorzkiej
40 g mąki(około 3-4 łyżek)
25 ml mleka
20 g cukru(2 łyżki)
20 g oleju(około 1 łyżki)
10 g czekolady białej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
Zagotowuję mleko z cukrem, następnie dodaję olej oraz czekoladę gorzką. Rozpuszczam czekoladę. Studzę, a następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam do formy na kokilki. Do środka wkładam kostkę białej czekolady. Mikrofale nastawiam na moc 800 i czas 2 do 3 minut.
UWAGA! W przypadku gdyby ciasto było nie dopieczone dopiec je jeszcze 1 minutę na 800 stopniach.
Można również upiec ciastko w piekarniku w 180 stopniach przez 5 minut.
Smacznego!
Składniki:
50 g czekolady gorzkiej
40 g mąki(około 3-4 łyżek)
25 ml mleka
20 g cukru(2 łyżki)
20 g oleju(około 1 łyżki)
10 g czekolady białej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
Zagotowuję mleko z cukrem, następnie dodaję olej oraz czekoladę gorzką. Rozpuszczam czekoladę. Studzę, a następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam do formy na kokilki. Do środka wkładam kostkę białej czekolady. Mikrofale nastawiam na moc 800 i czas 2 do 3 minut.
UWAGA! W przypadku gdyby ciasto było nie dopieczone dopiec je jeszcze 1 minutę na 800 stopniach.
Można również upiec ciastko w piekarniku w 180 stopniach przez 5 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz