Ciasto drożdżowe to tak naprawdę tylko drożdże, mąka, cukier i masło
oraz trochę cierpliwości. Ciasto drożdżowe daje mnóstwo pola do popisu,
możemy dodawać dowolne nadzienie, tworzyć ciekawe kształty. jedyną wadą
tego ciasta jest jednak czas oczekiwania. Mimo tego jednak zachęcam do
zrobienia przepysznych drożdżowych bułeczek z nadzieniem owocowym.
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym w moim przypadku są podawane
jako drugie śniadanie lub bardziej sycąca przekąska w ciągu dnia.
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym można oczywiście upiec dzień
wcześniej. Długo zachowują świeżość oraz są miłym wspomnieniem smaku
lata.
Składniki:
ciasto
400 mąki
200 ml mleka
100 g masła
50 g cukru
25 g świeżych drożdży
1 białko
cukier puder do dekoracji
nadzienie
250 g dżemu lub 200 g świeżych owoców(20 g cukru i 20 g maki ziemniaczanej)
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy łyżkę dżemu. Zamykamy ciasto tworząc kopertę. Jeśli robimy z świeżymi owocami. Należy owoce umyć, pokroić w drobną kostkę. W dużym naczyniu o grubym dnie zagotować z cukrem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wystudzić.Kopertki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Muszą się zarumienić. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
400 mąki
200 ml mleka
100 g masła
50 g cukru
25 g świeżych drożdży
1 białko
cukier puder do dekoracji
nadzienie
250 g dżemu lub 200 g świeżych owoców(20 g cukru i 20 g maki ziemniaczanej)
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy łyżkę dżemu. Zamykamy ciasto tworząc kopertę. Jeśli robimy z świeżymi owocami. Należy owoce umyć, pokroić w drobną kostkę. W dużym naczyniu o grubym dnie zagotować z cukrem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wystudzić.Kopertki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Muszą się zarumienić. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz