Trochę to kotleciki a trochę placuszki...
Na pewno są sycące i mają bogaty smak.
Mnie smakowały świeżo usmażone a mąż zajadał się ze smakiem zimnymi.
Na pewno są sycące i mają bogaty smak.
Mnie smakowały świeżo usmażone a mąż zajadał się ze smakiem zimnymi.
Mogą też być wkładem do chickenburgera...
Można je podać z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym lub sosem barbecue.
No i najważniejsze!
Robi się je ekspresowo 😊
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
kawałek pora (biała część) lub średnia cebula
1 jajko
łyżeczka posiekanego koperku
dwie łyżki mąki - może być zwykła pszenna, orkiszowa, gryczana, jaglana lub bezglutenowa mieszanka
2 łyżki puree z dyni lub 2 łyżki jogurtu/ śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia
Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstek i błon, posiekać na dosyć drobną kostkę. Wrzucić do miski.
Dodać pora pokrojonego w cieniutkie plasterki lub cebulę posiekaną w kostkę. Dodać marchewkę i pietruszkę startą na jarzynówce o drobnych oczkach. Dorzucić jedno całe jajko, koperek, mąkę oraz dynię lub jogurt/ śmietanę. Wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Kładąc placuszki na rozgrzany olej należy je spłaszczyć, żeby mięso porządnie się usmażyło.
Idealnie smakują z dipami czy sosem barbecue.
Smacznego 😋
Można je podać z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym lub sosem barbecue.
No i najważniejsze!
Robi się je ekspresowo 😊
Składniki:
ok. 1/2 kg piersi z kurczaka1 mała marchewka
1 mała pietruszka
kawałek pora (biała część) lub średnia cebula
1 jajko
łyżeczka posiekanego koperku
dwie łyżki mąki - może być zwykła pszenna, orkiszowa, gryczana, jaglana lub bezglutenowa mieszanka
2 łyżki puree z dyni lub 2 łyżki jogurtu/ śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia
Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstek i błon, posiekać na dosyć drobną kostkę. Wrzucić do miski.
Dodać pora pokrojonego w cieniutkie plasterki lub cebulę posiekaną w kostkę. Dodać marchewkę i pietruszkę startą na jarzynówce o drobnych oczkach. Dorzucić jedno całe jajko, koperek, mąkę oraz dynię lub jogurt/ śmietanę. Wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Kładąc placuszki na rozgrzany olej należy je spłaszczyć, żeby mięso porządnie się usmażyło.
Idealnie smakują z dipami czy sosem barbecue.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.