1 kg flaki wołowe krojone, 3 litry wywar drobiowo-wołowy, - w opisie zasmażka, 1 łyżeczka kolendra mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca mielona, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka chili suszona mielona, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi
flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukać
do wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu

zasmażka: 2 łyżki mąki chwilę prażyć na suchej patelni mieszając i dać 4 łyżki masła - mieszając zrobić zasmażkę na złocisto i dać do flaków mieszając - gotować z 5 minut, doprawić maggi do smaku
flaczki najlepiej smakują po kilku godzinach jak wszystkie smaki się przegryzą.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz