Na początku wybaczcie za moją nieobecność :). Wszystko będzie oczywiście nadrobione :).
Dzisiejszy post to przepyszny tort kawowo-kakaowy przełożony masą ze śmietany i serka mascarpone. Był przepyszny.
Składniki:
Ciasto:
360 g mąki pszennej
300 g cukru
180 g kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 g soli
120 ml oleju
380 ml maślanki
380 ml zaparzonej kawy
4 jajka, temperatura pokojowa
Masa:
750 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
100 g cukru pudru
Dodatkowo:
200 g czekolady gorzkiej, kakao
dżem (użyłam wiśniowego)
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od zaparzenia kawy, a następnie całkowicie wystudzamy. W jednej misce należy wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozbełtane jajka, olej i maślankę Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia składników.
1/3 ciasta przelewamy do tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.
Masa:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie powoli dodajemy po jednym opakowaniu serka mascarpone (dodajemy delikatnie po to, by nie zważyć śmietany i aby nie zrobiły się grudki). Całość miksować do połączenia składników, ale też nie za długo bo zrobi się masło :).
Każdy blat ciasta najpierw smarujemy dżemem, a następni smarujemy masą śmietanową Blaty ciasta smarujemy dżemu układamy na przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na
obłożenie boku i góry. Wierzch tortu obsypujemy kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu musimy roztopić w kąpieli wodnej 200 g czekolady, następnie rozsmarować na pasku papieru do pieczenia trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie ściągnąć papier. Na wierzch na środku ułożyłam 3 jadalne kwiatki dekoracyjne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz