piątek, 13 października 2017

Makaron z serem gorgonzola i szynką parmeńską

Pyszne danie z makaronu z dodatkiem sera gorgonzola i szynki parmeńskiej. To moje ulubione danie, które szybko się robi! Spróbujcie ! Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie połączenia smakowe?
 #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam 


Składniki:
200 g makaronu pióra Lubella
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
sól morska Prymat
czarny pieprz mielony Prymat
1 łyżka sera gorgonzola
kilka listków świeżej bazylii
4 łyżki kukurydzy
3-4 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej na mniejsze kawałki
drobno starty parmezan do posypania z wierzchu

Przygotowanie:
Makaron umieszczamy w garnku z osoloną i gotującą się wodą. Gotujemy przez ok. 8 minut, aż będzie ugotowany al dente. Odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Garnek po makaronie myjemy, a następnie wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz oraz ser gorgonzola. Mieszamy do roztopienia się sera. Wkładamy z powrotem makaron i mieszamy z roztopionym serem, oliwą i czosnkiem. Wykładamy na talerz, na wierzch posypujemy kukurydzę, wykładamy bazylią oraz szynkę parmeńską. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger