września 28, 2017
Pieczone placki ziemniaczane
Pyszne, mięciutkie i chrupiące pieczone placki ziemniaczane . Moim zdaniem, ta wersja jest dużo lepsza niż tradycyjna - smażone na patelni .
Najlepiej smakują mi z sosem czosnkowym :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1/2 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
olej, pieprz, sól
Przygotowanie :
Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju . Obrane ziemniaki ścieram na tarce na grubych oczkach . Zalewam ziemniaki mlekiem, dodaję cebulę, mąkę, jajko, sól, pieprz i mieszam. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i smaruję lekko olejem . Odlewam wodę z masy ziemniaczanej i nakładam porcjami na blachę. Piekę w temp. 230 stopni przez 15-20 min, następnie wyciągam blachę, obracam placki na drugą stronę i piekę kolejne 15-20 min :)
Smacznego :)
Roladka z piersią z kurczaka , pieczarkami serem i papryką 🥰
Witam po ponad rocznej przerwie. Ile się działo , ile pozmieniało w moim życiu . Przez rok i siedem miesięcy mnie tu nie było :( w tym czasi...

a na pewno lżejsze :) super!
OdpowiedzUsuńTaaaaak.. to moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Uwielbiam placki ziemniaczane ale smarzone na oleju zawsze powodują u mnie wyrzuty sumienia. Te będą znacznie dla mnie lepsze. DZIĘKUJĘ.
OdpowiedzUsuńJa piekę wielki - to są moje smaki ! :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane baaardzo kojarzą mi się z dzieciństwem, szkoda, że sama nie mam czasu ich robić. Ale nie wpadłam na to, by je upiec! Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń