Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą sprawdzi się podczas imprez z rodziną oraz znajomymi. Może być także wspaniałym dodatkiem do grilla. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Tak jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz 😉 Do sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk, aby ładnie prezentowała się na stole, co mam nadzieję, że widzicie na zdjęciach 🙂 Natomiast kolendra dodana do sałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą z oliwek. Jednak możecie do sałatki wykorzystać także sos musztardowo-miodowy, który będzie się doskonale z nią komponował.
Zobaczcie też:
Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Przepis na sałatkę z pieczoną papryką
Drukuj przepisSkładniki
- 3 papryki w różnych kolorach
- 150 g sera feta
- garść kolendry
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Przepis
Paprykę obieramy, kroimy na ćwiartki, a ćwiartki na połowy, aby z każdej papryki powstało 8 w miarę równych części (by równomiernie się upiekły). Wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek oraz pieczemy około 20 minut do zrumienienia papryki - 180 stopni.
Kiedy papryka wystygnie, kroimy ją w kostkę i tak samo kroimy ser feta. Kolendrę siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy, pieprzymy oraz polewamy oliwą.
Kolendrę do sałatki dodajcie przed samym podaniem, aby szybko nie zwiędła.
0 komentarzy