drożdżowe
Kto z nas nie lubi ciasta drożdżowego. To jest dla mnie wspomnienie z dzieciństwa. Drożdżowe z mlekiem - to jest to. Każdy ma jakieś sprawdzone przepisy, ja natomiast bardzo lubię próbować nowych. Bo kto powiedział, że co nowego to nie dobrego :)
Skorzystałam z przepisu z książki Cukiernia Lidla - kujawski drożdżowy placek maślany. Jak wyrobiłam nie wierzyłam, że ciasto tak urośnie i dałam do mniejszej foremki. Jednak ciasto tak wyrosło, że uciekło z blaszki ;) Nic to - następne będzie w dużej blaszce.
Składniki:
- 35 g drożdży
- 80 g cukru
- 150 ml mleka
- 500-550 g mąki + do oprószenia
- 2 jaja
- 1 opakowanie cukru waniliowego/wanilinowego
- szczypta soli
- 100 g masła
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 180-200 g mąki
Przygotowanie:
na Thermomix
- do naczynia miksującego wkładamy drożdże, 2 łyżeczki cukru i 50 ml mleka - podgrzewamy 2 min/30 st/poz 2-3
- dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto - czas 3 min/poz Interwał
tradycyjnie
- do drożdży dodajemy 2 łyżeczki cukru i ucieramy do momentu, aż drożdże staną się płynne
- mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do drożdży
- do dużej miski przesiewamy mąkę - robimy w niej wgłębienie i wlewamy mleko z drożdżami
- delikatnie mieszamy (robimy rozczyn) i odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia
- dodajemy jaja ubite z pozostałą częścią cukru i cukrem wanilinowym
- dodajemy szczyptę soli oraz roztopione masło i dokładnie wyrabiamy ciasto - aż będzie się odklejać od dłoni
następnie postępujemy tak samo
- wyrobione ciasto posypujemy delikatnie mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość
- wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy
- ciasto układamy na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką - normalna duża prostokątna
- wstawiamy na mniej więcej 15 min do lodówki
masło z cukrem
- w rondelku roztapiamy masło z cukrem przez ok 10-12 min
kruszonka
- zagniatamy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym stopniowo dosypując mąkę
- wszystko razem delikatnie wyrabiamy palcami tak aby powstała kruszonka
- ciasto wyciągamy z lodówki i smarujemy przygotowanym wcześniej masłem z cukrem
- odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min
- posypujemy kruszonką
- pieczemy przez ok 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st do uzyskania złotego koloru
Smacznego !
Ciasto niestety mi nie wyszło, dodając jajka i później roztopione masło nie potrafiłam kompletnie wyrobić ciasta na masę odchodzącą od rąk. Wykonałam wszystko dokładnie i odmierzone od wagi. Dodatkowo błąd jest w smarowaniu wyrobionego ciasta rozpuszczonym masłem z cukrem, powinno być trochę więcej cukru do samego ciasta i kruszonka na górze. Ciasto wyszło prawie bez cukru, za to góra z kruszonką i tą polewą maślano-cukrową przeraźliwie słodka.
OdpowiedzUsuńDo trzech razy sztuka. Pamiętać należy, że dla każdego co innego jest słodkiego. Można jak najbardziej swoją wariacje robić :) pozdrawiam
Usuń