Pyszne, lekkie i wiosenne danie obiadowe. Jest w nim wszystko co uwielbiam! Delikatny makaron ryżowy, pyszne szparagi i niesamowicie słodki i chrupiący groszek cukrowy. Całość posypana wiejskim twarożkiem i dla nadania charakteru potrawie, odrobiną czarnego sezamu. Przygotujecie? :)
2-3 porcje:
- opakowanie makaronu ryżowego (200 g)
- pęczek zielonych szparagów
- ok. 250 g groszku cukrowego
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cayene
- 3 łyżki twarożku
- łyżka czarnego sezamu
Warzywa myjemy, szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szparagi.
Po około 5-6 minutach, gdy nieco zmiękną, dodajemy gorszek cukrowy i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
Doprawiamy do smaku, zestawiamy z ognia i przykrywamy.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Odsączony mieszamy z warzywami.
Po nałożeniu na talerze posypujemy twarożkiem i sezamem.
Smacznego :)
2 komentarze
Lubię takie lekkie dania z mnóstwem warzyw :)
Za nie kochamy wiosnę :)