Nie ma Świąt wielkanocnych bez babki- u mnie nie ma Świąt bez babko majonezowej :) Majonez zastępuje dodatek oleju czy masła w babce i jest niewyczuwalny (chyba, że dodacie majonez o ostrzejszym smaku- ja używam i polecam majonez Winiary)
Składniki:
- 90 g mąki pszennej,
- 90 g mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki majonezu (u mnie Winiary),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 duże jajka.
Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Stopniowo dodajemy majonez i ubijamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy.
Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to
musicie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok 40 minut w
180 stopniach.
Do zdjęć użyłam Porcelanę Bogucice- Twist
Taka baba majonezowa jest zaskakująco pyszna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki majonezowe :) Są mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńWow , wygląda mega
OdpowiedzUsuńmajonezowej jeszcze nie jadłam, spróbuję ;)
OdpowiedzUsuń