Zupa z soczewicą i kiełbasą.
Kiedy Maciek zdradził mi temat obecnego hasła tygodnia, pierwszym co przyszło mi na myśl to "będzie ostro!". Niestety próg tolerancji ostrości potraw w mojej rodzinie jest dość niski. Dlatego też postawiłam na sytość. W zupie znalazły się kiełbasa, soczewica i makaron. To one pozwoliły mi spełnić wspomniany wcześniej warunek. Danie zrodziło się w mojej głowie, choć zapewne odniesień w sieci znajdziecie wiele. Przeglądam sporo przepisów, z których nieliczne, zazwyczaj niekompletne, zapadają w moją pamięć ;) Zatem improwizację, inspirowaną zasobami internetowymi, uważam za wielce udaną ;)
Składniki:
Składniki:
- 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
- 3/4 szkl. drobnego makaronu
- 300 g kiełbasy wieprzowej
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 1 korzeń piertuszki
- 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza)
- 400 g passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki kminu
- natka pietruszki
- 2 l bulionu warzywnego (lub wody)
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę oraz papryczkę chili posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli. Smażyć przez kilka minut.
- Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć z warzywami.
- Dodać bulion (ew. wodę), przepłukaną na sitku soczewicę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Następnie dodać makaron i gotować zupę do jego miękkości.
- Dodać do zupy przyprawy, passatę pomidorową i gotować przez 10 minut.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz