Tort malinowy – biszkopt i beza
Robicie torty? Ja robię, jak tylko jest okazja i bardzo to lubię.
Najczęściej na pytanie jaki tort zrobić pada odpowiedź malinowy. Też bardzo go lubię, ale czasami mam chęć na zmiany.
Ponieważ to właśnie tort malinowy miał się pojawić na imprezie po raz kolejny, postanowiłam zrobić go trochę inaczej.
Do biszkoptu i malin dodałam jeszcze bezę.
Dla mnie bardzo udane połączenie. A czy wam będzie smakował? Zróbcie i koniecznie dajcie mi znać.
biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szkl ( 80 g ) mąki
- ½ szkl ( 110 g ) cukru
beza :
- ½ szkl białek
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
masa malinowa :
- 500 g malin ( mogą być mrożone )
- 2 – 4 czubate łyżki (50 – 100 g ) cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ¼ szkl gorącej wody
masa śmietanowa :
- l śmietany kremówki
Przygotowanie bezy:
Białka umieścić w dużej misce, dodać cukier.
Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie dotykało wody i ubijać białka do rozpuszczenia cukru.
Miskę zestawić z garnka, dodać ekstrakt waniliowy ( można go pominąć ) i kontynuować ubijanie, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy mocnym pisakiem, tak żeby rysunek był widoczny na drugiej stronie. I to samo powtórzyć na drugim arkuszu.
Papiery odwrócić. Położyć na blachy do pieczenia.
Piane podzielić na pół i rozsmarować na papierze do pieczenia tak, żeby powstały koła troszkę mniejsze niż te narysowane.
Ja jedno koło rozsmarowałam, a z drugie zrobiłam z wyciskanych maleńkich bezików.
Obydwa blaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 95 º C i zostawić na 2 godziny 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Biszkopt :
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać porcjami cukier, a potem żółtka.
Na koniec dosypać porcjami mąkę i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do niej ciasto.
Piec w 170 º C przez 60 minut.
Wyjąć i wystudzić w formie.
Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić na pół.
Masa malinowa :
Maliny wymieszać z cukrem i zmiksować na jednolitą masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać maliny, wymieszać.
Ilość dodanego cukru zależy od tego jak słodkie ciasta lubicie. Pamiętajcie, że beza jest dość słodka i kwaśne maliny będą świetnym przełamaniem smaku.
Masa śmietanowa :
Śmietanę ubić na puszystą masę.
Podzielić ją na 3 części.
Składanie tortu :
Na dno tortownicy położyć jeden biszkopt, posmarować go porcją śmietany, tak żeby dokładnie zakryła blat i brzegi.
Następnie wylać połowę malin.
Maliny przykryć blatem bezowy, posmarować dokładnie śmietaną i wyłożyć resztę malin. Przykryć biszkoptem.
Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny do stężenia.
Pozostałą śmietanę również wstawić do lodówki.
Dekorowanie :
Schłodzone i stężała ciasto wyjąć z tortownicy.
Posmarować śmietaną górę i boki.
Na wierzch położyć blat bezowy.
Całość schłodzić.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Jak dla mnie połączenie idealne. :)
Bardzo lubię torty, szczególnie takie „własnej roboty”, talentu do pieczenia nie mam, ale wkrótce imienino/urodziny mojego męża, być może w końcu się przełamię i upiekę taki torcik. Oby wyszedł tak ładny jak Twój :)
Oh boy! Oddam królestwo za kawałek takiego tortu! Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje!
Pychotka maliny w zimie:)
Maliny cudownie się mrożą, i w zimie można je wykorzystać do deserów :)
Wygląda mega smakowicie. Dzięki za przepis. Tort bezowy z owocami – mój mąż się ucieszy jak wróci z pracy:)
Wygląda przepysznie ;) maliny to owoc idealny ????????
Bezę i torty bezowe po prostu kocham :D Ten, z dodatkiem malin na pewno smakuje wspaniale :)
Pozdrawiam ciepło, Agness :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Dzień dobry, Bardzo fajny przepis! Mam zamoar upiec taki tort. Mam tylko jedno pytanie, na ile ten tort jest porcji?
Przyjmuje się, że tort o średnicy 24 cm powinien starczyć na 15 – 20 porcji, w zależności jak duże one będą.
Ostatnio rzadko robię torty, ale raz na jakiś czas lubię zjeść kawałek pysznego torcika. Twój na pewno by mi posmakował :)
Mam nadzieję, że by smakował :)
Uwielbiam ciasta z owocami, a maliny to moje ulubione. :-) Tort wygląda obłędnie :-)
Dziękuję :)