Pączki
Chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków po usmażeniu, ale jeśli wolicie możecie nadziać je przed.
Pączki
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg mąki pszennej
- -50 g świeżych drożdży
- -100 g cukru
- -500 ml mleka
- -6 żółtek
- -1 całe jajko
- -6 łyżek oleju lub 100 g masła
- -łyżka cukru wanilinowego
- -40 ml spirytusu
- -sok i skórka otarta z 1 cytryny
- -pół łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- -tłuszcz do smażenia
- -dżem lub marmolada do nadziania
- -lukier (1 szklanka cukru pudru wymieszana z 2 - 3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć)
Przygotowanie
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (poza tłuszczem), dodajemy go pod koniec wyrabiania. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformowane w kulę wkładamy do dużej miski, posypanej w środku mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką blat i krótko wyrabiamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki o wadze około 60 g.
Jeżeli chcemy nadziać pączki przed pieczeniem, należy każdą kulkę spłaszczyć, a w sam środek nałożyć łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Delikatnie uformować kulki i odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i odstawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 20 minut); pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Ja osobiście wolę nadziewać pączki bezpośrednio po upieczeniu za pomocą szprycy.
Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175 z obu stron, na złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniczku.
Jeżeli nie nadzialiśmy pączków przed upieczeniem to robimy to zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe.
Upieczone pączki dekorujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową (opcjonalnie).
Smacznego
Notatki
Jeżeli nie przepadacie za pączkami smażonymi w głębokim tłuszczu to polecam przepis na równie pyszne pączki z piekarnikaPączki podałam na cudnych talerzach ceramicznych od m.krasnakornak, które są unikalne i ręcznie robione. Polecam!!
2 komentarze
Daria
16 lutego 2017 at 20:37Mniam! Pączki lubię ale ze względu na ich wysoką kaloryczność nie zajadam się nimi. Niemniej jednak przy okazji najbliższego Tłustego Czwartku nie odmówię sobie chociaż jednego
Twoje wyglądają przepysznie. Dzięki za przepis
piegusek
17 lutego 2017 at 22:35oj będę jutro smażyć! ?