Sernik to nie tylko nasz ulubiony deser. Robi się go na całym świecie i wszędzie w inny sposób. Sernik nowojorski jest mega gładki i bardzo, bardzo kremowy, lekki i bogaty jednocześnie. Wszystko dzięki śmietanie – i tej dodanej do masy, i tej na wierzchu. Śmietana nie dosyć, że pozwala uzyskać idealnie lekką, gładką i kremową strukturę tego ciasta, pozwala je także mrozić (co – jak sami wiecie – dla leniwych Amerykanów nie pozostaje kwestią zupełnie bez znaczenia ).
UWAGA!
Wszystkie składniki masy, spodu i wierzchu sernika powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej (najlepiej 2 godziny przed szykowaniem ciasta) i mieć taką samą temperaturę – otoczenia. Tak potraktowane sprawią, że nasz sernik zostaje płaski – w piekarniku nie urośnie, nie siądzie po pieczeniu i nie popęka.
Formę do pieczenia o średnicy 18cm rozpinamy, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko smarujemy masłem. Ciastka owsiane i orzechy bardzo drobno kruszymy – w malakserze, blenderem lub ręcznie, wałkiem w foliowej grubej torbie lub przez papier. Okruszki i orzechy mieszamy z rozpuszczonym masłem lub olejem kokosowym – powinien je ze sobą posklejać jak kruszonkę, a po schłodzeniu stanowić zwarty i jednorodny spód naszego sernika. Masę wsypujemy do tortownicy, równo rozkładamy ją na dnie i ugniatamy – np. szklanką z płaskim dnem.
Rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Do dużej miski przekładamy ser, wsypujemy cukier, sól i budyń waniliowy, miksujemy razem na średnich obrotach aż masa będzie całkowicie gładka. Dodajemy aromat waniliowy i pracując na małych obrotach miksera wbijamy do masy po jednym jajku. Każde kolejne dopiero po wmiksowaniu poprzedniego. Do masy dolewamy śmietankę 36% i całość szybko miksujemy na wysokich obrotach.
Masę przelewamy do formy z gotowym ciasteczkowym spodem, kilka razy lekko potrząsamy tortownicą żeby wierzch się wyrównał i wypoziomował. Wstawiamy ciasto na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez 25 minut. Zmniejszamy po tym czasie temperaturę do 130⁰C i pieczemy sernik w tej niskiej temperaturze przez 80-90 minut.
Po upływie 40 minut czasu pieczenia mieszamy gęstą, kwaśną śmietanę z przesianym cukrem pudrem. Wyjmujemy sernik na chwilę z pieca, wylewamy na wierzch śmietanę i lekko wyrównujemy. Pieczemy dalsze 40 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki zostawiamy sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Nie wyjmujemy z formy, przekładamy całość tak jak jest do lodówki, do pełnego stężenia, na minimum 6 godzin, a najlepiej – schładzamy go przez noc.
Wykrawamy sernik z formy, odpinamy obręcz, ściągamy papier ze spodu. Ciasto przekładamy na talerz lub paterę i dekorujemy. Ja z okazji świąt użyłam kilku niepolukrowanych pierniczków i złotych pereł, całość leciutko ozdobiłam rozpuszczoną czekoladą. Sernik po przygotowaniu trzymamy w lodówce.
Z tego przepisu zrobicie wysokie ciasto w małej tortownicy o średnicy 18cm. Na klasyczną dużą tortownicę o średnicy 21-24cm musicie podwoić ilość składników. Wykonanie i czas pieczenia w takim wypadku nie zmieniają się.
SKŁADNIKI - MASA SEROWA
- 550g smarownego sera twarogowego – sera na sernik z wiaderka, serka typu Mój Ulubiony, Philadelphia albo Bieluch
- 120g drobnego białego cukru
- 100ml śmietany 30-36% tłuszczu
- 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie 36-40g)
- 2 jajka M lub 3 jajka S
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
SKŁADNIKI - SPÓD CIASTA
- 120g ciastek owsianych
- 35g orzechów włoskich lub laskowych
- 60g masła 82% tłuszczu lub oleju kokosowego, rozpuszczonego
SKŁADNIKI - WIERZCH CIASTA
- 200g gęstej i kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- perły cukrowe, ozdoby
21 komentarzy na temat “Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie”
Potwierdzam, na wskroś aksamitny.
Witam serdecznie
Czy ten sernik można piec na termoobiegu?
Justyno, nie ma potrzeby pieczenia w termoobiegu – termoobieg to suche powietrze, do bezy czy ptysi – sprawdza się super. Przy pieczeniu sernika który ma zostać puszysty i wilgotny to zupełnie niepotrzebne
Tym bardziej, że ten sernik najpierw pieczemy w 170’C, później w 130’C – z włączonym termoobiegiem, który średnio podnosi temperaturę pieczenia o 20’C, nijak nie skontrolujesz temperatury.
Mój pierwszy sernik w życiu a wyszedł obłędny. Zebrał najwyższe noty na święta wiekanocne, nie został nawet okruszek
Nie jest też tak trudny do zrobienia, chociaż przepis na taki nie wyglądał a co dla mnie jako laika ciastowego jest ważne jak nie najważniejsze.
Gratulacje! I u mnie to nasze najulubieńsze ciasto, a najlepsze że można za każdym razem coś zmienić w jego spodzie, na górę zamiast śmietany użyć galaretki i owoców, kombinować. Cieszę się, że smakowało!
Budyń dodajemy po prostu w formie proszku, tak ?
Dokładnie tak.
A czy ten budyn można zastąpić mąką ziemniaczaną?
A można, pod warunkiem że do sernika użyjesz dodatkowe pół laski wanilii.
Robilam dwa razy, kocham go za to ze przepis jest bardzo łatwy, wychodzi mega wilgotny i aksamitny!
Jeśli ten tak bardzo Ci smakuje polecam też sernik na serze ricotta – będzie idealnie pasował teraz do świeżych truskawek, a jest jeszcze szybszy i prostszy w przygotowaniu -> TUTAJ
cześć, do tej pory robiłam s.nowojorski wg. przepisu z kuchni nad atlantykiem z sokiem i skórką z cytryny a tam nie ma mąki w przepisie tylko więcej jajek.
czy dodana mąka ziemniaczana lub tortowa może się kłócić z tymi cytrynowymi dodatkami?
bo dodanie mąki chyba bardziej stabilizuje konsystencję?
pozdrawiam, d.
Tortowej nigdy nie dodawałam, tylko i wyłącznie budyń w roli skrobi jako zagęstnika i dodatkowego aromatu.
a ja w trakcie przejrzałam przepisy – są takie z cytryna i mąką ziemniaczaną. pewnie taki wariant wypróbuję.
Przeglądam od niedawna Twojego bloga i jestem pod ogromnym wrażeniem profesjonalizmu – szczegółowych i dopracowanych opisów, wskazówek i lekcji co i dlaczego robimy i oczywiście przepięknych zdjęć
Widać że dużo pracy i serca wkładasz w każdy przepis. Wczoraj piekłam ten sernik i wyszedł rewelacyjny, dzisiaj było gniocchi z batatów, a wcześniej sos kalafiorowy do makaronu – po przetestowaniu tych przepisów mam do Ciebie pełne zaufanie
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 
Maju, a ja Ci serdecznie dziękuję za tak miły komentarz! Wszystkiego najlepszego w nowym roku i niech kolejne testowane potrawy sprawią Ci równie wiele radości
Czy mogę zamienić aromat waniliowy na ekstrakt? Jeżeli tak to jaką ilość dodać?
Pewnie że można zamienić, a dodać tyle żeby smakowało
Super, tym bardziej, że planuję zrobić swój ekstrakt
Jestem ciekawa jak bardzo wysoki wychodzi przy średnicy 18cm?
Ten na zdjęciach jest właśnie z takiej formy, miał 6-7cm. Sernik to jednak ciężkie ciasto, dużo wyższy nie będzie, osiądzie.