Anyżowe kruche ciasteczka
Robienie ciasteczek to fajna zabawa,bo z ciasta można wyczarować różne kształty i wzorki.
Ciasteczka są anyżowe,więc kiedy się piekły w całym domu unosił się niesamowity anyżowy zapach.
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę,anyż i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce.
Ciasteczka są anyżowe,więc kiedy się piekły w całym domu unosił się niesamowity anyżowy zapach.
250 g mąki tortowej
100 g masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
2 łyżeczki mielonego anyżu
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę,anyż i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.