Składniki dla 2 osób: ? 5 sztuk świeżych grzybów shitake
? 1/3 papryczki chili
? 2 ząbki czosnku
? 3 plastry świeżego imbiru
? 1/3 papryki czerwonej
? 1 pomidor
? 1 laska trawy cytrynowej
? sok z 1/2 lemonki
? 1/2 puszki mleka kokosowego
? 1 łyżka sosu Chili z czosnkiem
? szczypta cukru brązowego
? 1 szklanka bulionu z kurczaka
? 4 duże krewetki
? 1/2 fileta z kurczaka
? garść świeżej kolendry
? 2 łyżki masła
? sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
? Rozgrzać masło, dodać pokrojone w paski grzyby i w drobną kosteczkę imbir, czosnek i papryczkę, podsmażyć.
? Paprykę pokroić w paski, pomidora spażyć, obrać ze skóry i wyfiletować tzn. pokroić w ósemki i odrzucić nasiona.
? Wlać wywar z kurczaka, dodać trawę cytrynową w całości ale zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować.
? Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora.
? Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy.
? Kurczaka pokroić w paski.
? Wrzucić do zupy kurczaka, chwilę pogotować, dodać krewetki i gotować, aż zrobią się różowe.
? Doprawić zupę cukrem, solą, pieprzem. Dodać pokrojoną kolendrę.
? Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową.
Jeśli nie lubicie krewetek, można je pominąć. Przepis ten pochodzi z warsztatów AEP Makro – Kuchnia Orientalna.