Składniki:
Bułeczki drożdżowe
? 3 szklanki mąki
? 1 opakowanie suszonych drożdży
? 1 łyżeczka cukru
? 300 ml mleka
? 2 łyżki oliwy
? szczypta soli
Krem serowy
? 3/4 szklanki śmietanki 30%
? 2 serki jogurtowe Almette
? szczypta soli
Dekoracja
? pomidorki koktajlowe
? różyczki brokuła
Wykonanie:
Bułeczki drożdżowe
? Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki.
? Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem.
? Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
? Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę.
? Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy narysować duże koło. Bułeczki układać na obwodzie, jedna obok drugiej.
? Wstawić do ciepłego ale nie gorącego piekarnika, nastawić temp. na 180 st.C i piec przez 30 minut.
Krem serowy
? Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać serek i ubić razem na gładką masę.
? Serek przełożyć do rękawa i wycisną ozdobne rozety na każdej bułeczce. Należy poczekać, aż bułeczki wystygną.
? Wieniec udekorować pomidorkami i różyczkami brokuła.