Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad.
Składniki:
? 1 duża kaczka – u mnie 3 kg
? pieprz, majeranek
? 8 jabłek
? 3 łyżki masła
? 1/2 szklanki soku pomarańczowego
Solanka
? 4 l wody
? 6 łyżek soli
? ziele angielskie – 10 sztuk
? liście laurowe – 6 sztuk
Wykonanie:
Solanka
? Zagotować 1/2 litra wody z przyprawami, pogotować 5 minut i dosypać sól. Gotować, aż się rozpuści.
? Wymieszać wywar z pozostałymi 3,5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej.
? Kaczkę namoczyć w solance i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Pieczenie kaczki
? Kaczkę osuszyć z solanki i natrzeć w środku i na zewnątrz pieprzem i majerankiem.
? Jabłka pokroić na ósemki, nie obierać.
? 4 jabłka włożyć do kaczki i zaszyć kaczkę za pomocą wykałaczek i sznurka – jak na zdjęciu.
? Kaczkę włożyć do worka lub rękawa do pieczenia, związać i wykałaczką podziurawić worek w kilku miejscach.
? Piec w temp. 170 st.C przez 1,5 godziny.
? W tym czasie pozostałe jabłka obsmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i szczypty soli. Podlać sokiem pomarańczowym i chwilę poddusić.
? Upieczoną kaczkę podawać obłożoną duszonymi jabłkami. Uprzednio wyjąć wykałaczki i sznurek.