Składniki:
? 250 g ricotty
? 250 g serka kanapkowego, np. Turek
? 150 g sera żółtego
? 150 g suszonej żurawiny
? 100 g mozzarelli
? sól, pieprz do smaku
? 2 łyżki soku z cytryny
? po 1/2 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
? dowolne krakersy
Wykonanie:
? Ricotę wymieszać z serkiem kanapkowym i startym drobno żółtym serem. Przyprawić solą, pieprzem.
? Żurawinę polać sokiem z cytryny i wymieszać z serami.
? Odstawić do lodówki na 2 godziny.
? Po tym czasie uformować z sera kulę na półmisku.
? Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ją z oregano i bazylią.
? Kulę serową posypać startą mozzarellą.
? Podawać z krakersami ułożonymi wokół kuli serowej.
Riccotę można zastąpić jakimś innym ulubionym białym serkiem.