Cóż jest lepszego na obiad w upalny dzień niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem.
Składniki:
? młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg
? 5 łyżek sosu sojowego
? 5 łyżek oliwy
? 2 łyżki sezamu
? 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
? Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić.
? Wymieszać oliwę z sosem sojowym i ziemniakami.
? Brązowe ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać sezamem.
? Piec w 190 st.C przez 20 minut.
Powiązane wpisy
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane
Nawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i...
Sałatka z pęczakiem z brokułem
Na świąteczno-sylwestrowe przeżarcie, na postanowienie noworoczne, na lepsze samopoczucie i w końcu na zdrowie. Ta sycąca sałatka...
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku
Przepis na te jajka nie jest nowy, ale warto nim urozmaicić wielkanocne menu. To polskie tradycyjne wielkanocne danie. Tak...
Kopytka z musztardą ziarnistą
Czy jest ktoś, kto nie lubi kopytek? Lubią je dzieci i dorośli, a dla kuchennego recyklingu to doskonały sposób na wykorzystanie...
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane
Nawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i...
Sałatka z pęczakiem z brokułem
Na świąteczno-sylwestrowe przeżarcie, na postanowienie noworoczne, na lepsze samopoczucie i w końcu na zdrowie. Ta sycąca sałatka...
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku
Przepis na te jajka nie jest nowy, ale warto nim urozmaicić wielkanocne menu. To polskie tradycyjne wielkanocne danie. Tak...
Kopytka z musztardą ziarnistą
Czy jest ktoś, kto nie lubi kopytek? Lubią je dzieci i dorośli, a dla kuchennego recyklingu to doskonały sposób na wykorzystanie...
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...