czwartek, 13 października 2016

Dynia faszerowana z nutka szafranu

Dynia faszerowaana
ViolaPassion
Przyszła jesień , i czas na mnie hehe
Danie wegetariańskie
Bardzo proste , zdrowe i pożywne.



Składniki:

3 dynie "munchkin" są  małe
1 czerwona cebula pokrojona drobno w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojonego drobno
1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej
1 garść czerwonych oliwek pokrojone
1 garść śliwek kalifornijskich suszonych również drobno pokrojone
1/2 pęczka szczypiorku posiekany
1 szklanka kaszy kuskus
200 ml bulionu z kostki
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżki tymianku
szczypta soli morskiej
1 łyżka szafranu
tarta skórka z mandarynki i cytryny
świeżo mielony pieprz do smaku

Potrawa jest dosyć ostra , jeżeli nie lubimy pikantnych dań nie dodawajmy papryczki.
Możemy dodać parmezan

Sposób:
Ucinamy górę dyni i wyciągamy łyżeczka cały mąż.
Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Następnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem i do oliwy dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy cały czas.
Teraz śliwki , szczypiorek i oliwki.
Mieszamy i zalewamy bulionem
Wsypujemy kaszę i mieszamy cały czas gdy wywar wyparuje nadziewamy naszą dynię.
Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 40 minut  w 180C
Smacznego.



Jemy sezonowo! Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania