Dyniowe pierogi na parze
Pierogi gotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku.
ciasto:
270 g mąki pszennej
100 g puree z dyni
1 jajko
1 łyżka oleju z pestek winogron
szczypta soli
rozczyn:
1/2 szkl. ciepłego mleka
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
nadzienie:
150 g twarogu
1 żółtko
3 łyżeczki puree z dyni
3 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta cynamonu
Z mleka,drożdży,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Składniki nadzienia połączyć ze sobą by powstała gęsta pasta.
Do miski wsypać mąkę,dodać puree z dyni,jajko,olej,sól i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto,oprószyć mąką,miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Wyrośnięte
ciasto rozwałkować na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą
foremką wyciąć kółka,lekko rozciągnąć,nałożyć łyżeczkę
nadzienia,zlepić i uformować w dłoniach kulkę. Kulki ułożyć na
oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do
podrośnięcia.
W
tym czasie zagotować w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do
gotowania na parze to należy włożyć do garnka,jeżeli nie to na garnek założyć ściereczkę
i przymocować ją mocną gumką. Kiedy woda zacznie się gotować
ułożyć po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi
będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykryć
miską lub drugim garnkiem. Gotować 10 minut każdą porcję pierogów.
Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść.
Pierogi podawać polane roztopionym masłem z przyrumienioną cebulką.
kolor wyszedł świetny :)
OdpowiedzUsuń