Kalafior pieczony z tahini i siemieniem lnianym
Składniki:
Kalafior – 1 sztuka
Pasta tahinia – 2 łyżki
Sos sriracha – 1 łyżeczka
Olej sezamowy – 1 łyżka
Mielone siemię lniane – 2 łyżki
Czarnyszka – szczypta
+ natka pietruszki
Składniki – sos:
Jogurt naturalny – 150g
Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki
Miód – 1 łyżeczka
Czosnek – 1 ząbek
Wykonanie:
Kalafior myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos z pasty
tahini, srirachy i oleju, którym polewamy kalafior. Następne kalafior
posypujemy mielonym siemieniem lnianym i czarnuszką. Zawijamy w folię aluminiową
i pieczemy 45-60 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach.
W między czasie przygotowujemy sos – jogurt naturalny
mieszamy z pastą sezamową, miodem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
Upieczony kalafior polewamy sosem i posypujemy dużą ilością
natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz