Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami

Dziś mam dla Was coś szybkiego, smacznego i lekkiego. Moja propozycja nie przewiduje ryżu ani makaronu, ale jeśli chcecie go dodać – nie wahajcie się! Polecam makaron tagliatelle – idealnie będzie się komponował.
Lista zakupów:
- 500 g piersi kurczaka
- ½ mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie: mieszanka chińska)
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Przyprawa do kurczaka, sól i pieprz*
[:Listonic]
Mięso myjemy i kroimy w niewielkie paski.
Na dno patelni wlewamy łyżkę oleju sezamowego, a gdy się rozgrzeje – wrzucamy kurczaka. Podczas smażenia doprawiamy mięso solą i przyprawą do kurczaka i mieszamy.
Gdy kurczak straci surowość (zetnie się ze wszystkich stron), dodajemy mrożone warzywa i dusimy kilka minut pod przykryciem.
Do kurczaka z warzywami dodajemy 100 ml śmietany, cały czas mieszając. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i odparowujemy wodę do momentu, gdy sos zgęstnieje i zacznie lepiej się „kleić” do pozostałych składników.
Jeśli mamy ugotowany ryż lub makaron – dodajemy go do dania na samym końcu. Całość nakładamy na talerz i… wcinamy!
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest prosty.
Smażymy kurczaka, wrzucamy warzywa, zalewamy śmietaną i danie gotowe.
Po drugie: jest zdrowy.
Mięso kurczaka jest i bogate w białko i ubogie w tłuszcze zwierzęce, a warzywa (również mrożone) dostarczają niezbędnych witamin.
Po trzecie: jest dietetyczny.
Kurczak z warzywami to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Śmietana oczywiście swoje waży, ale brak makaronu czy ryżu sprawia, że całość jest naprawdę lekka i niskokaloryczna.
* A jeśli przypadły Ci do gustu moje żarówki-przyprawniki, możesz takie kupić u mojego dobrego kolegi pod adresem: http://www.godstoys.pl/zarowki-przyprawniki.