Dziś nadszedł czas na moje zupowe must eat - krem z cukinii. Kocham ją przede wszystkim za to, że nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby ją przygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy z przyjaciółmi. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Z taką zupą każda impreza będzie udana!
Dlaczego warto?
Cukinia ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza nasz organizm i pomaga utrzymać poprawną równowagę kwasowo-zasadową. Jest lekkostrawna i ma mało kalorii. Pomimo tego zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Ma bardzo dużo wody i nie kumuluje związków chemicznych, czy metali ciężkich. Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, działa moczopędnie, antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej...
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 łyżki oliwy/oleju
- sok z cytryny do smaku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta pieprzu cayenne/chili
- 2 łyżki domowej bulionetki warzywnej/1 kostka rosołowa
- woda
Przygotowanie:
Do garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por,
marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez
15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej
gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz podawać z nasionami słonecznika, świetne połączenie!
Będzie nam bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą stronę na Facebooku lub zaobserwujesz nas na Instagramie/Google+. Cieszymy się z każdego czytelnika! Trzymajcie się zdrowo!
Gosia i Paulina
Tak zupkę chętnie bym zjadła po spacerku z Z. :)
OdpowiedzUsuńOstatnio nie miałam kompletnie pomysłu na cukinię, a teraz już wiem, co z niej zrobię kolejnym razem :D
OdpowiedzUsuńTakie zupy bardzo często u nas goszczą :) Zwłaszcza, że sezon na cukinie jest bardzo długi :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam zupy z cukinii:) kremy jadam rzadko- tylko wtedy gdy dokładnie wiem co zostało zmiksowane bo u mnie przeważnie zupy gotuje się na mięsie i jeśli gdzieś się jakaś skóra z kurczaka np zapodziała i została zmiksowana to bleee nie rusze- ale taką czystą zupkę bez mięcha zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńMoja pierwsza zupa krem :) wyszła fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuń