2,3K
Nie mam ani talentu do tortów, ani dekoratorów do zdobienia, którymi bym nie rzucała ze złością po całej kuchni :))) a przy wykonaniu tego rzucałam i klęłam jak mi kolejny raz dekorator „wystrzelił” kremem niszcząc wszystko (po każdym poprawianiu w złości torcik jeszcze gorzej wyglądał:P).
Ale może kiedyś nauczę się dekorować torty co najmniej ładnie
dla moich dziewczynek warto próbować 
Ten torcik może nie wygląda, ale jest pyszny
i tego się trzymajmy :)))
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jaj
3/4 szkl. mąki
3 łyżki kakao (kopiate)
1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300 ml śmietany 30-36%
500g serka mascarpone
3/4 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 łyżki kakao
Poncz:
2/3 szkl. ciepłej wody
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka wybijamy do osobnej miski i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec
dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca, a
cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Następnie
dodajemy kolejno po jednym żółtku i ostrożnie miksujemy na
najmniejszych obrotach. Na koniec ostrożnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do
pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką lub łopatką. Tortownicę (24cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki
zostawiamy i niczym nie smarujemy). Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 170
stopniach. Z tortownicy wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu – odkrawamy
delikatnie od brzegów i rozpinamy rant.
dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca, a
cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Następnie
dodajemy kolejno po jednym żółtku i ostrożnie miksujemy na
najmniejszych obrotach. Na koniec ostrożnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do
pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką lub łopatką. Tortownicę (24cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki
zostawiamy i niczym nie smarujemy). Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 170
stopniach. Z tortownicy wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu – odkrawamy
delikatnie od brzegów i rozpinamy rant.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i kakao – dokładnie mieszamy składniki.
Wykonanie: Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy ponczem i wykładamy 1/3 masy, przykrywamy środkowym blatem i powtarzamy czynności (ponczowanie i masa). Górę i boki smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy wg uznania.

5 komentarzy
Wszystkiego najlepszego dla córeczki
Torcik na pewno pyszny a córcia musiała być zadowolona 
Pocieszę Cię, że ja też nie mam talentu do dekoracji tortów
Ważne, że torcik robiony od serca. Dekoracja, może prosta, ale też ładna
100 latek dla Zuzi
Dzięki dziewczyny
i za życzenia dla Córci i za słowa pocieszenia
bo pyszny był, tylko ten wygląd mnie nie zadowala, dlatego postanowiłam sobie poćwiczyć :)))
Anetko torcik wspaniały! Najważniejsze że przygotowany z miłością,a dekorowanie zawsze nadrobisz
Dla Zuzienki sto lat!!
Dziękuję
mam nadzieję się nauczyć choć troszeczkę, ociupinkę
żeby dzieciom torty na urodzinki robić 

Życzenia przekażę