
składniki na cisto:
200 g mąki orkiszowej
80 g cukru
70 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy lub lemon curd
cukier puder
wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 45 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, posypujemy delikatnie stolnicę mąkę, rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy ciasteczka w kształcie jajeczek. W 1/2 części ciasteczek np. przy pomocy kieliszka wykrawamy okrągłe dziurki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy w 170 st. C do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka przekładamy dżemem lub lemon curd i posypujemy cukrem pudrem.
są naprawdę urocze!
Dziękuję
Czy można zrobić je ze zwykłej mąki?
Można bez problemu
czy te ciasteczka robi sie podwójne,żeby dzem nie wypłynął?
Ciasteczko bez dziurki smarujemy dżemem (najlepiej gęstym) i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką
Ile ciasteczek wychodzi z podanych proporcji?:)
To zależy od wielkości foremki, którą wykrawamy ciasto, mi wyszło ok. 20 szt. gotowych ciasteczek.
Tak, najpierw pieczemy, odstawimy do wystudzenia a następnie łączymy np. dżemem.
Świetny pomysł i łatwy przepis! Ciasteczka smakują tak dobrze jak wyglądają
Dziękuję i życzę wesołych świąt.
Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam i również życzę wesołych świąt
Ciasteczka niestety z mąki orkiszkowej wyszły mi znacznie ciemniejsze niż te na zdjęciach
W związku z czym, niestety nie prezentują się tak pięknie…
Może jednak należało użyć zwykłej mąki?
Dziwne, że wyszły Ci ciemniejsze. Może nie używasz 100 % mąki orkiszowej albo za długo je piekłaś. Ja używam do wszystkiego tej mąki (mąki orkiszowej) i nic nie zmienia koloru.
Kruche ciasto rozplywa sie w ustach, a dodatek lemon curdu sprawia, ze mimo duzej ilosci lukru wcale nie sa za slodkie. Lukier najlepiej ukrecic z cukru pudru z sokiem z cytryny az zbieleje, no i powinien byc gesty, zeby „bialko” wyszlo bialo.