Zupa krem z dyni i marchewki to propozycja dla tych, co lubią lekką kuchnię i niskokaloryczne dania.
Zupa, dzięki zastosowaniu curry, czosnku i imbiru wyśmienicie rozgrzewa w chłodne jesienne dni.
SKŁADNIKI
ok. 1 kg dyni
2 marchewki
ok. 1 litra bulionu
czosnek
curry
imbir
sól
masło klarowane
WYKONANIE
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa chwilkę podsmażamy na maśle klarowanym.
Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości.
W trakcie gotowania dodajemy czosnek, curry i imbir.
Gdy warzywa będą miękkie rozdrabniamy je blenderem.
Smakujemy i jeśli to konieczne doprawiamy ponownie.
Gdy zupa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody.
SUGESTIA
Zupa smakuje jeszcze lepiej podana z prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.
Dla poszukujących więcej przepisów:
Jakie danie z dyni najchętniej przyrządzacie?




Dziękuję za udział w moich akcjach :-)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
Usuń