łopatka w maślanym sosie
Pora roku jest jak najbardziej odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek.
A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę.
składniki dla sześciu osób
mięso i marynata
6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu
1 łyżka oleju
pozostałe składniki
1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa
4 łyżki oleju
1 marchewka
kawałek selera
3-4 ząbki czosnki
3 łyżki masła
2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej
2 łyżki mąki do zasmażki
sol, pieprz
gałka muszkatołowa
sposób przygotowania
Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.
W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki.
Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.
Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki.
Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut.
Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku.
Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę.
Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej 2-3 łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa.
Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garna z mięsem ( z garnka wyjmujemy ugotowane warzywa).
Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową i ponownie zagotowujemy.
Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami.
Super przepis :) ! Koniecznie muszę go wypróbować :).
OdpowiedzUsuń