Co za śliczne jeżyki! takie wdzięczne, jesienne ciasteczka w roli głównej z jeżykami, atrakcyjne w wyglądzie i wybornie smakują, trudno się im oprzeć, kruchość połączona ze smakiem czekolady!
Składniki
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki smalcu
3 żółtka
2 żółtka ugotowane
1 łyżka zmielonych migdałów
polewa
1 tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
1/2 szklanki zmielonych migdałów
Wykonanie:
Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kuleczki lekko wydłużając dwoma palcami z jednej strony dzióbek, układamy na blaszkę uformowane jeżyki pieczemy w piekarniku około 15 minut w 200 st. C
W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. W gorącej polewie zanurzamy przestygnięte jeżyki trzymając za dzióbek posypujemy migdałami Wykałaczką zanurzoną w polewie robimy oczka .
Smacznego :)
Składniki
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki smalcu
3 żółtka
2 żółtka ugotowane
1 łyżka zmielonych migdałów
polewa
1 tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
1/2 szklanki zmielonych migdałów
Wykonanie:
Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kuleczki lekko wydłużając dwoma palcami z jednej strony dzióbek, układamy na blaszkę uformowane jeżyki pieczemy w piekarniku około 15 minut w 200 st. C
W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. W gorącej polewie zanurzamy przestygnięte jeżyki trzymając za dzióbek posypujemy migdałami Wykałaczką zanurzoną w polewie robimy oczka .
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz