W weekend brałam udział w wypiekaniu na śniadanie organizowanym na facebooku. Wszyscy piekliśmy chleb na owsiance z przepisu Agnieszki. Chleb wyszedł naprawdę przepyszny, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Tak nam smakował, że prawie nie ma już po nim śladu. W tym tygodniu piekę go ponownie Polecam.
Chleb piekłam razem z:
–Dorotą
–Agnieszką
–Agą
–Aliną
–Joanną
–Bożeną
–Danutą
–Wiosenką
–Martą
–Kingą
–Kasią
–Urszulą
–Mają
–Pauliną
–Agnieszką
–Marzenką
Chleb na owsiance
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g białej mąki pszennej
- -1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant
- Owsianka:
- -150 g drobnych płatków owsianych
- -450 g wrzącej wody
- -2 łyżki (30 g) miękkiego masła
- -2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
- -1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
- -175 ml mleka
- Posypka:
- -1 łyżka czarnego sezamu (ja użyłam czarnuszki)
- -1 łyżka białego sezamu
- -1 łyżka płatków owsianych
- -masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Przygotowanie
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Smacznego
27 komentarzy
miraga
13 września 2015 at 20:03Udany ten przepis
Marta
13 września 2015 at 22:38Udany i to bardzo
wiosenka27
13 września 2015 at 20:13Dziękuję za wspólne pieczenie:)
Marta
13 września 2015 at 22:38Ja również dziękuję, pozdrawiam
Marzena
13 września 2015 at 20:16Prawda, że jest pyszny. Dziękuje za wspólne pieczenie
Marta
13 września 2015 at 22:37Dziękuję również i pozdrawiam
Kasia S
13 września 2015 at 20:59Chlebek pięknie się prezentuje
i na dodatek jest bardzo smaczny 

Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam
Marta
13 września 2015 at 22:37Chlebek był przepyszny, pozdrawiam i również dziękuję za wspólne wypiekanie
Maja Skorupska
13 września 2015 at 22:21Piękny wyszedł, dziękuję za wspólne pieczenie!
Marta
13 września 2015 at 22:36Ja również dziękuję
Pozdrawiam
mojewypiekiinietylko
13 września 2015 at 23:36Widzę, że wszystkim chlebek posmakował. Ja tez planuję upiec kolejny.
Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. 
Marta
14 września 2015 at 21:30Ja również dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam
Dorota
14 września 2015 at 07:03Fajny chleb Ci się upiekł Marto, fajnie było razem piec
Marta
14 września 2015 at 21:25Dziękuję i pozdrawiam
Alina W.
14 września 2015 at 09:52Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.
Marta
14 września 2015 at 21:21Ja również dziękuję i pozdrawiam
Naturalna Kuchnia Inspiruje
14 września 2015 at 11:33Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga
Marta
14 września 2015 at 21:20Ja również dziękuję, pozdrawiam
Obiad gotowy!
15 września 2015 at 06:57Kromka na śniadanie i jestem w niebie;)
Agnieszka - PolskaZupa
15 września 2015 at 08:24Też go upiekłam, ale nie udało mi się ogarnąć na tyle, żeby go wstawić. Wyszedł pyszny. Twój wygląda rewelacyjnie
Marta
16 września 2015 at 11:24Chlebek rewelacyjny! Pyszny był
Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam 
Basjula
18 września 2015 at 11:46Chlebek wyszedł pyszny – fajnie było razem piec
Joantka
6 stycznia 2017 at 10:55Dzisiaj go upiekłam, wyszedł naprawdę pyszny
super przepis! Zostawiłam go do wyrośnięcia na cała noc bo już było późno wiec nie zostawałam go do drugiego wyrośnięcia.
Frushi
20 kwietnia 2017 at 22:50ale, że co wszystkie razem w jednej kuchni czy na skype jechałyście każda u siebie i streaming?
Milutkie
5 czerwca 2017 at 20:44Nie ma to jak chleb własnej roboty! Nie ma nic lepszego, gdy zrobię w domu to znika w ciągu kilku minut!
Agnieszka
8 września 2017 at 17:10Dziś postanowiłam go upiec. Więc jak na razie rośnie. Dam znać czy się udał? Do usłyszenia później.
Calineczka
4 lipca 2020 at 21:24Dziś przed południem zrobiłam i do kolacji zniknął cały
Niech to będzie najlepszą rekomendacją – po prostu super.