"Łabędzi Puch"
Ciasto, które na pewno przypadnie do gustu każdemu kto lubi kokos. Jako, że ja należę do takich osób jak tylko znalazłam ten przepis musiałam koniecznie go wypróbować. I przyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych.
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy cukier oraz olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ułatwi to nam wyjęcie i przekrojenie upieczonego biszkoptu). Pieczemy w temp 180 st. C przez ok 35 minut.
Masa:
2 czerstwe bułki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
15 dag wiórków kokosowych
1 i 1/2 kostki masła
dżem z czarnej porzeczki
Bułki zalewamy połową mleka, gdy zmiękną rozdrabiamy je widelcem. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki, gotować przez ok 5 minut.
Gdy masa wystygnie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo masę z wiórków kokosowych. Utrzeć mikserem, aż masa będzie jednolita.
Posypka:
15 dag wiórków kokosowych
łyżka masła
1/2 szklanki cukru
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy aż wiórki zarumienią się na złoty kolor.
Biszkopt przekroić na pół, pierwszy placek smarujemy dżemem, wykładamy 3/4 masy. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą kremu. Na wierzch wykładamy posypkę i delikatnie "przyklepujemy".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz