-
SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB
- 350 g filetu tuńczyka, drobno pokrojonego
- 1/4 szklanki dobrej oliwy
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 20 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych
- 2 łyżki drobno pokrojonego tymianku
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1/2 szklanki białego wina
- 500 g makaronu spaghetti
POSTAW DUŻY GARNEK posolonej wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie to moment kiedy wyjęta z gara nitka rzucona na ścianę nie spada :)
TUŃCZYKA PRZEZ CHWILĘ MARYNUJ W OLIWIE I CZOSNKU, rozgrzej mocno patelnię, smaż tuńczyka z oliwkami i czosnkiem przez około 2 minuty, na koniec dodaj tymianek.
GDY TUŃCZYK BĘDZIE ZŁOTY dodaj wino i zielony groszek, smaż jeszcze około dwie minuty, tuńczyk powinien być lekko różowy w środku.
W TYM MOMENCIE MAKARON powinien dochodzić do momentu kiedy przykleja się do ściany, odcedź go i dodaj do sosu, chwilkę podsmażaj. Niech spaghetti wchłonie trochę sosu. Przełóż na talerze, posyp tymiankiem. Tyle. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz