Szybka, nieźle wyglądająca i smaczna sałatka z kupnych pierożków. Można ją zrobić z mniejszych pierożków, czyli tortellini, ale ja użyłam większych - tortelloni, ponieważ wcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI: opakowanie
25 dag tortelloni nadziewanych mięsem wieprzowym kawałek
białej części pora 1 pomidor 1 nieduża
czerwona papryka 1/2 ogórka
wężowego 1/2 puszki
kukurydzy konserwowej kilka
plasterków sera salami (ok. 7 dag) sól świeżo
zmielony pieprz 2 łyżki
majonezu 2 łyżki
gęstego jogurtu naturalnego
WYKONANIE: Tortelloni
ugotowałam w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i
zahartowałam zimną wodą. Odstawiłam do ostudzenia. Pomidora
umyłam, sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę. Pora
dokładnie umyłam, przekroiłam na pół, a potem na plasterki, przelałam wrzątkiem
na sicie, osączyłam. Ogórka
umyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam
kostkę. Paprykę
umyłam, usunęłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w kostkę. Kukurydzę
odsączyłam z zalewy. Ser żółty
pokroiłam w kwadraciki. Wszystkie
składniki poza pierożkami umieściłam w misce, dodałam majonez i jogurt,
doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Dodałam
przestudzone tortelloni i delikatnie wszystko razem wymieszałam, uważając, żeby
pierożki się nie porozrywały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)