Kurczak z boczniakami, grzybami mun i makaronem soba
Jak ja lubię takie danka: po pierwsze drobiowe, bo drugie grzybowe, po trzecie szybkie w przygotowaniu. Zachciało mi sie podać je z makaronem soba, z którym nigdy dotąd nie miałam do czynienia, a który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Domownikom również posmakował, chociaż mąż, zanim go skosztował, z zadziwieniem kręcił głową, dlaczego do kurczaka podaję czekoladowy makaron :)
PONADTO: 40 dag
piersi kurczaka 2 łyżki
oleju 25 dag
boczniaków 1,5 dag
grzybów mun (garść) 1 mała
cebula 1 duży ząbek
czosnku 5 dag
mrożonego groszku 2 łyżeczki
mąki kukurydzianej sól pieprz sos sojowy chili przyprawa „Forest
blend”* natka
pietruszki do posypania do podania
makaron soba ugotowany według przepisu na opakowaniu
WYKONANIE: Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty,
zafoliować, albo zamknąć w pojemniczku i odstawić do lodówki. Powinno
wystarczyć 20 minut, ale ja zawsze przygotowuję je poprzedniego dnia wieczorem. Grzyby mun
zalać gorącą wodą, a kiedy spęcznieją, dobrze odcisnąć, odciąć ewentualne zdrewniałe
kawałki i pokroić w cienkie paseczki. Boczniaki
oczyścić, odciąć gąbczaste ogonki i przekroić lub rozerwać na mniejsze kawałki. Cebulę i
czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na głębszej
patelni lub w rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso aż zmieni kolor,
przełożyć je na talerzyk. Na tej samej
patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić boczniaki, grzyby mun i posiekany
czosnek. Kiedy
boczniaki zaczną tracić objętość, dodać zamrożony groszek i obsmażone mięso. Podlać wodą
i dusić pod przykryciem około 5 minut. Sos zagęścić
mąką kukurydzianą rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawić do
smaku solą, pieprzem, chili, sosem sojowym i przyprawą „Forest blend” Podać z ugotowanym
makaronem soba, posypane natką pietruszki.
Brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty