Dziś bardzo fajny pomysł na jajka na wielkanocne śniadanie :-) Nie tylko dzieciaki będą zachwycone! 6 jajek 1 łyżka majonezu Folwark 1 łyżka musztardy Dijon 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 marchewka szczypiorek 18 ziaren pieprzu Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy. Następnie przekrawamy je ostrym nożem na pół, usuwamy żółtka, które rozgniatamy na gładką masę z musztardą, majonezem i przyprawami. Faszerujemy połówki jajek pastą jajeczną. Z marchewki wycinamy uszka, z pieprzu... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Lubię zjeść smaczne śniadanie ;-)
W internecie publikuję przepisy od około 2005 roku. Pamiętam, że pierwszy przepis umieściłam na stronie producenta produktów orientalnych i wygrałam wok. Byłam zdziwiona, że "tak łatwo" można zdobyć nagrodę w internecie. Potem był następny i następny konkurs, aż się wciągnęłam bez reszty w gotowanie i fotografowanie potraw. Bloga nigdy nie chciałam zakładać, bo nie czułam, że taki blog o wszystkim to jest to...
Ale w końcu (na tydzień przed powrotem do pracy z urlopu macierzyńskiego!) odkryłam, że to właśnie śniadania lubię robić najbardziej :-) Ponieważ nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie (praca i 2 małych urwisów), lubię przepisy szybkie i smaczne, bez zbędnych udziwnień.
Życzę Wam wielu inspiracji i smacznego!
Basia (PaniMISIOWA)