Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego raz w sklepie mamy do czynienia z kapustą kiszoną a raz kwaszoną? Albo dlaczego ta kwaszona jest z reguły tańsza od kiszonej? Odpowiedź znajdziemy analizując proces produkcji obu rodzajów kapust. Kapusta kiszona jest szatkowana, solona a następnie poddawana procesowi fermentacji (stąd też charakterystyczny zapach). Kwaśności kiszonej kapuście nadaje kwas mlekowy, który powstaje przez rozłożenie cukrów zawartych w kapuście przez bakterie fermentacyjne. Ukiszo... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.
Czytaj dalej...