Chrupiące frytki domowej roboty

Chrupiące frytki domowej roboty

Chrupiące frytki domowej roboty

By frytki były idealne - smażenie należy rozłożyć na dwie części. Składniki: kilka ziemniaków olej rzepakowy sól Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w słupki.  Najpierw należy podgrzać olej do niższej temp. - najlepiej 110C. W takiej temp. piec frytki przez ok. 8 minut. Następnie wyjąć frytki i odstawić je do ostudzenia.  Następnie ponownie rozgrzać olej, ale do 170-175C. Wrzucić do niego wcześniej przestudzone frytki i smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor. Wyjąć za pom... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Olcia gotuje!

Dodaj komentarz

Ervisha, 18 marca 2013 13:57:46

W dzieciństwie robiła mi je siostra. teraz w domu robie je ja... są o wiele lepsze od tych z baru. Nie są takie suche, bez smaku i grube.... :) Raz na jakis czas można zjesc bo są kaloryczne..

Magda, 18 marca 2013 18:41:24

Dokładnie tak. Zawsze w dwóch partiach! Ale druga koniecznie w gęsim smalcu!!!Ale zjadłabym takie frytki....

Anonymous, 12 kwietnia 2014 22:52:16

kurde jakbym tak sie miala bawić przy smazeniu chyba bym padla z glodu... normalnie smazone te sa pyszne po co tak kombinowac