Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

Przepis na : deser

Tiramisu to włoski deser składający się z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą espresso, przełożony jest kremem z serka mascarpone oraz żółtek i posypane obficie płatkami gorzkiej czekolady. Przedstawiam moją wersję tiramisu . Nie jest to może oryginalny, prawdziwie włoski przepis, ale naprawdę bardzo przypomina mi smak tego pysznego deseru, który nie tak dawno jadłam w maleńkiej kawiarence, będąc z mężem w Pizie.  Tiramisu to delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto. Jest tak pyszne, że ci... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuj z Prezesem

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.