Chleb Żytni Parzony – Przepis

16
  • Chleb Żytni Parzony – Przepis
  • Chleb Żytni Parzony – Przepis

    Przepis na : śniadanie

    4 kg mąki żytniej, 1,7L wody, 4 dag soli, kminek, 0,5 kg rozczynu. Trzecią część mąki wsypać do dzieży, zalać gotującą wodą i dobrze wymieszać, aby całość się zaparzyła. Dzieżę przykryć i zostawić na 2-3 godziny. Rozczyn chlebowy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać zaparzonej mąki, energicznie roztrzepać łyżką. Powierzchnię posypać mąką, dzieżę grubo nakryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn powinien rosnąć przez 18-20 godzin. Po upływie tego czasu roztrzepuje się go łyżką i dodaje resztę mąki... Czytaj dalej na blogu FaceciTezGotuja.pl


    Tematycznie do tego przepisu

    • Ciasta na Święta Bożego Narodzenia
      Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

      Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

    • Najlepsza dieta na zimę
      Najlepsza dieta na zimę

      Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.

    • Dieta dla rzucających palenie
      Dieta dla rzucających palenie

      Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

    • 15 przepisów na karpia
      15 przepisów na karpia

      15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

    Inne przepisy z FaceciTezGotuja.pl

    Dodaj komentarz