Chleb Żytni Parzony – Przepis

38
  • Chleb Żytni Parzony – Przepis
  • Chleb Żytni Parzony – Przepis

    Przepis na : śniadanie

    4 kg mąki żytniej, 1,7L wody, 4 dag soli, kminek, 0,5 kg rozczynu. Trzecią część mąki wsypać do dzieży, zalać gotującą wodą i dobrze wymieszać, aby całość się zaparzyła. Dzieżę przykryć i zostawić na 2-3 godziny. Rozczyn chlebowy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać zaparzonej mąki, energicznie roztrzepać łyżką. Powierzchnię posypać mąką, dzieżę grubo nakryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn powinien rosnąć przez 18-20 godzin. Po upływie tego czasu roztrzepuje się go łyżką i dodaje resztę mąki... Czytaj dalej na blogu FaceciTezGotuja.pl


    Inne przepisy z FaceciTezGotuja.pl

    Dodaj komentarz