Chleb Pszenno-Żytni – Przepis

41
  • Chleb Pszenno-Żytni – Przepis
  • Chleb Pszenno-Żytni – Przepis

    Przepis na : śniadanie

    0,5 kg pszennej mąki, 0,5 mąki żytniej, woda (mleko, serwatka), 1 dag kminku lub czarnuszki. Rozczyn: 2 dag drożdży, 0,5 dag cukru, 3 dag mąki, woda Zarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać soli, mleka lub serwetki. Wyrobić ciasto, dodać opłukanego kminku lub czarnuszki, postawić do wyrośnięcia. Przygotować długą wąską formę. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć do formy, postawić powtórnie do wyrośnięcia, posmarować letnią wodą, włożyć do dobrze ... Czytaj dalej na blogu FaceciTezGotuja.pl


    Tematycznie do tego przepisu

    Inne przepisy z FaceciTezGotuja.pl

    Dodaj komentarz