wuzetka - przepisów 111

  1. WuZetka
    WuZetka

    Pamiętacie scenę z filmu "Miś" ? "Wuzetka i kawa jest obowiązkowa" :) jak dla mnie może tak być w każdej kawiarni. Lecz wydaje mi się, że gwiazda Wuzetki już trochę przygasła. Poniżej przepis na WZ bez bitej śmietany. Składniki na biszkopt: 1/2 kostka margaryny szklanka cukru 2 jajka 3 łyżki dżemu 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki łyżeczka(...)Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Lukier: składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim ciasto Na każdej porcji robimy kleksy z kremu.  kadr z filmu "Miś" Wuzetka

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  2. Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :)
    Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :)

    Szybkie, nieskomplikowane, a przede wszystkim smaczne ciasto, wg przepisu mojej przyszłej Teściowej, którą serdecznie pozdrawiam, a ciasto gorąco wszystkim polecam :) Ciasto: 200g margaryny 25dag cukru 3

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  3. Wuzetka czy Tiramisu? czyli ciasto marchewkowe z pomarańczowo – śmietankowym wnętrzem, na styl amerykański. American Carrot Tira
    Wuzetka czy Tiramisu? czyli ciasto marchewkowe z pomarańczowo – śmietankowym wnętrzem, na styl amerykański. American Carrot Tira

    Kolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy , a

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  4. Wuzetka (ciasto W-Z)
    Wuzetka (ciasto W-Z)

    Wuzetka to królowa PRL’owskich kawiarni. Słynne warszawskie ciastko było za mojego dzieciństwa bardzo modne. Kto tylko wspominał, że będzie robił wuzetkę, wywoływał efekt „wow”. Jej nazwa miała pochodzić od słynnej, stołecznej trasy W-Z (a niektórzy twierdzą, że od kawiarni w jej pobliżu). Dziś już wuzetka jest zapomniana i nieco „passe”. Szkoda(...)bardzo smaczne i nieskomplikowane ciasto. Składniki znajdziemy w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Przepis na dużą blachę – świetnie nada się na wszelkie uroczystości, imieniny czy święta. Wuzetka – ciasto: 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wuzetka

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  5. 6 sposobów na wykorzystanie chałwy
    6 sposobów na wykorzystanie chałwy

    wracając do ciast, mam tu dla was dokładnie 5 propozycji na ciasta oraz jeden deser. Wśród ciast znajdziecie opcję bez pieczenia, serniki, ciasto na bazie maślanki oraz zmodyfikowaną wuzetkę. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś dla siebie. A jak wasze zamiłowanie do chałwy??? Lubicie czy raczej odpada??? Moje propozycje: SERNIK Z CAŁYMI KAWAŁKAMI CHAŁWY Sernik z całymi kawałkami chałwy Sernik(...)pieczenia . Jako alternatywę mogę wam zaproponować również ciasto bez pieczenia z masą chałwową ale bez dodatkowych herbatników nasączanych w kawie, czyli wersja odrobinę łatwiejsza: Przekładaniec chałwowy 5. CHAŁWOWA WUZETKA Chałwowa wuzetka Chałwowa wuzetka to taka trochę wariacja na temat klasycznej wuzetki. Czyli jest to po prostu biszkopt przekładany, w tym przypadku masą chałwową, dodatkowo smak wzmacnia tu konfitura śliwkowa

    Przepis pochodzi z bloga Relaxtime, prowadzonego przez Relaxtime.

  6. WuZetka
    WuZetka

    Jeśli jest coś co łączy kulinarnie tradycję ze wspomnieniami, to na pewno będzie W-Z. Nie, nie trasa, ale… ciaaaaastka. W „mojej” cukierni Wuzetki były zawsze dekorowane na dwa sposoby. Jedne były z napisem, drugie z rozetką z bitej śmietany i wisienką. Przyznam, że wtedy wybierałam właśnie te drugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem(...)pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo najlepiej na całą noc). Na drugi dzień WuZetkę kroimy na porcje i ozdabiamy. No cóż, czasami wspomnienia, a tym bardziej przyjemności, „kosztują”. Ale czym jest ten czas poświęcony na przygotowanie pysznej, rozpływającej się w ustach Wuzetki? Tak dzisiaj

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  7. Krajanka wuzetka
    Krajanka wuzetka

    Krajanka wuzetka, ciastko tortowe…kto je pamięta. Kilka lat temu będąc w Warszawie zostałam zaproszona do cukierni. Wybrałam właśnie to ciasto . Okazało się jednak, że nazywa się ono dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy(...)dolnym blacie ciasta. Przykryj górnym blatem i posmaruj cienką warstwą kremu. Posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto pokrój na małe kwadraty. The post Krajanka wuzetka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  8. Wuzetka
    Wuzetka

    Wuzetka ... ciastko z historią, dzisiaj już nieco zapomniane. Kiedyś obowiązkowo w każdej cukierni, przynajmniej w Warszawie. Kojarzone z Warszawą, gdyż właśnie tu powstało i tu było wypiekane i tu po raz pierwszy się pojawiło. Można go było zjeść w kawiarni WZ, znajdującej się obok kina „Muranów”, która swoją nazwę zawdzięczała budowanej trasie WZ (Wschód – Zachód), łączącej Warszawę lewo i prawobrzeżną(...)miasto, które mnie zadziwia co krok. Bo tu Marszałkowska i Trasa W—Z, Krakowskie Przedmieście i tunel, i wnet... Na prawo most, na lewo most, a dołem Wisła płynie...” Wuzetka powstała na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Tuż po wojnie, gdy Warszawa była w odbudowie. Skąd nazwa? Niektórzy twierdzą, że od budowanej trasy, inni że od kawiarni

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  9. „Wuzetka” z kremem jogurtowym i wiśniami („W-Z Cake” with yoghurt creem and cherries)
    „Wuzetka” z kremem jogurtowym i wiśniami („W-Z Cake” with yoghurt creem and cherries)

    Dwie kawy i dwie wuzetki. Co jeszcze? / Two coffees and two W-Z cakes. Anything else? – Dlaczego dwie kawy i dwie wuzetki? / Why two coffees and W- Z two cakes? – Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego. Bijemy się o „Złotą Patelnię”! / A coffee and a cake are obligatory. We’re competing for „The Gold Frying(...)razy zestaw obowiązkowy” / We’ll have the obligatory set twice then” ( „Miś” reż. Stanisław Bareja, 1980, Polska) („Teddy Bear”, dir. Stanislaw Bareja, 1980, Poland) „Wuzetka” to typowo polski deser. Nie za słodki, doskonale łączący w sobie smak czekoladowego ciasta z lekkim kremem na bazie śmietanki. Znane jest już od blisko 60 lat. Skąd tak naprawdę pochodzi

    Przepis pochodzi z bloga Jacob Tastes, prowadzonego przez Jacob Tastes.

  10. Tradycyjna Wuzetka
    Tradycyjna Wuzetka

    Wuzetka - jedno z bardziej popularnych i lubianych przez nas ciastek. Przepyszne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem z ubitej śmietany, dodat kiem konfitury wiśniowej, a wszystko polane aromatyczną czekoladą - jedno z pyszniejszych połączeń smakowych wartych przygotowania w naszych domach . Tradycyjna Wuzetka - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g kakao (ok. 3 łyżki(...)cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) wiśnie do dekoracji Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki Tradycyjna Wuzetka - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem (ok. 20 x 28 cm). Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Oddzielamy

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  11. Wuzetka Czekoladowa
    Wuzetka Czekoladowa

    Wuzetka czekoladowa to przepyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem przełożone masą czekoladowo-śmietanową oraz śmietanową. Bardzo puszysta, delikatna, rozpuszczająca się w ustach wuzetka czekoladowa to smakowite ciastko, które z pewnością warto przygotować w naszych domach. Wuzetka Czekoladowa - Składniki: Ciasto: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem(...)łyżki cukru pudru fix o ubijania śmietany (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki wiórki czekoladowe lub kakao (do posypania)   Wuzetka Czekoladowa - Sposób przygotowania: Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i drobno połamaną czekoladę - mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Całkowicie studzimy

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  12. Ciasto Wuzetka
    Ciasto Wuzetka

    latach 50-tych ubiegłego wieku od warszawskiej trasy W-Z (wschód-zachód), w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu „WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie(...)Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuztkę znajdował się w zeszycie kulinarnym mojej mamy, z czasów jej młodości, ale w moim rodzinnym domu gościła dość rzadko. Nie wiadomo dlaczego najlepiej smakowała

    Przepis pochodzi z bloga To co kocham, prowadzonego przez Goszka.

  13. wuzetka :-)
    wuzetka :-)

    spojrzeć w niebo, ja obserwowałam zaćmienie z mojego balkonu, robiło wrażenie.  Ale dość o pogodzie, ogródku i innych sprawach, przejdźmy do kulinariów. Dzisiaj przychodzę do Was z klasykiem-wuzetką. Wuzetkę zna każdy, każdy jadł, każdy lubi. Jest to ciasto, które  swoją nazwę zawdzięcza warszawskiej trasie W-Z, obok której znajdowała się cukiernia, inna wersja mówi(...)skrót od wypiek z kremem :-) Wuzetka to klasyczne ciastko, składające się z ciemnego ciasta lekko naponczowanego, posmarowanego dżemem lub powidłami, z warstwą śmietany wszystko zdobi piękny kleks z bitej  śmietany :-)  Zanim jednak zaczniemy chcę jeszcze podziękować za to, że tak licznie odwiedzacie mojego bloga, widzę że prowadzenie go ma sens, komentujecie, korzystacie , super :-)  Właśnie niedawno stuknęło

    Przepis pochodzi z bloga moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku, prowadzonego przez smakikatriny.

  14. WUZETKA   Z   KREMEM   KARMELOWYM
    WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM

    Wuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam(...)Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę, czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym mlekiem. Kiedy polewa zacznie tężec, wylewamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy, ponownie chłodzimy wuzetkę. Po całkowitym zastygnięciu ciasto ozdabiamy śmietaną i listkami mięty. Smacznego, wuzetka jest najsmaczniejsza na drugi i trzeci dzień

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Fantazje Marioli, prowadzonego przez Mariola Łyczak.

  15. Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski
    Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski

    mojprzepisna.pl | Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się(...)odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami Składniki na 12 Wuzetek: Składniki na biszkopt o wymiarach 38×25: 6 jajek rozmiar L (w temperaturze pokojowej) 120 gr drobnego cukru 115 gr mąki pszennej tortowej 25 gr kakao 40 gr masła roztopionego, ostudzonego do temperatury pokojowej Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do pieczenia wyłożyć papierem

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  16. Moja Wuzetka
    Moja Wuzetka

    Udało mi się kupić śmietanę cukierniczą. Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji. Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki. Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija ale jednak ma inny smak niż kremówka. Po ubiciu jej konsystencja jest lżejsza i delikatniejsza niż zwykła kremówka i znacznie zwiększa objętość. Ale ogólnie jest dobra i nie podchodzi wodą jak to czasami się(...)zdarzyć może ze zwykłą. Wuzetka choć była moją pierwszą wuzetką choć nie wiem dlaczego wyszła smaczna. I nie będzie ona na pewno jednorazową przygodą, będę piekła ją częściej. Wuzetka podana na talerzyku New Hollis Gold Rozwiń i czytaj przepis

    Przepis pochodzi z bloga Ewa w kuchni, prowadzonego przez Ewa w kuchni.

  17. Wuzetka na osiemnastkę
    Wuzetka na osiemnastkę

    temu świętowaliśmy pierwszą osiemnastkę Tosi, czyli ukończone półtora roku (18 miesięcy). Nie jest to może najbardziej wyjątkowy dzień w życiu, ale postanowiliśmy troszkę poświętować i upiec jakieś wyjątkowe ciasto. Wuzetka to jedno z ulubionych ciast moich rodziców, ale w tej chwili ze świecą szukać cukierni, która piekłaby je tradycyjnie, żeby smakowała tak, jak niegdyś. Zwykle jest albo potwornie słodka, albo(...)pieczenie w domu, co pozwala nam osiągnąć wymarzony efekt przy minimalnych kosztach i mamy całą blachę ciasta, a nie tylko miniaturowy kwadracik na symbolicznym talerzyku. U nas oczywiście wuzetka powstała bez użycia rafinowanego cukru, który w moim odczuciu jest jedynym grzechem tradycyjnego przepisu, choć nadal jest to ciasto raczej na wyjątkowe okazje. Wuzetka 8 jajek 1/2 szkl. cukru kokosowego

    Przepis pochodzi z bloga Przepysznik - BLW i nie tylko, prowadzonego przez Toczka.

  18. Wuzetka
    Wuzetka

    Moja pierwsza w życiu wuzetka. Matko ile to ja czasu jej nie jadłam. Jest pyszna. Z prawdziwą bitą śmietaną i odpowiednio nasączonym ciastem. Już wiem, czemu ja sklepowych nie lubię. Po pierwsze są za słodkie, po drugie za wilgotne i ta sztuczna bita śmietana.  Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam(...)wuzetka' Składniki: * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka  * dodatkowo: - 1 słoiczek powideł śliwkowych - sok z 1 limonki - 5 łyżek malibu Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka

    Przepis pochodzi z bloga CookYourself, prowadzonego przez cookyourself.

  19. Wuzetka z twarogiem
    Wuzetka z twarogiem

    Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu

    Przepis pochodzi z bloga Ala piecze i gotuje, prowadzonego przez alaaa72.

Wybierz stronę :