suszony rabarbar - przepisów 47

  1. Suszony rabarbar
    Suszony rabarbar

    rabarbarowy lub dżem rabarbarowo - truskawkowy, ale możemy też rabarbar ususzyć, a potem wykorzystać na przykład do zrobienia granoli kokosowo-rabarbarowej. Inspiracja Chillibite Suszony rabarbar Składniki: 2 kg rabarbaru Wykonanie: Łodygi rabarbaru myjemy i wycieramy do sucha. Następnie kroimy je wzdłuż w cienkie paski, a potem dzielimy na kawałki o długości mnie więcej(...)Rabarbar układamy w suszarce do suszenia warzyw i suszymy przez około 4 godziny. Jeśli nie posiadamy suszarki, rabarbar układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wysuszony rabarbar przechowujemy w szklanym naczyniu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  2. Suszony rabarbar, czyli genialna prostota
    Suszony rabarbar, czyli genialna prostota

    podobno suszarka do grzybów/warzyw ułatwia sprawę. Ja takich cudów w mojej malutkiej kuchni nie mam, użyłam więc piekarnika, i efekt mnie absolutnie zachwycił. Zresztą, gdy tylko zobaczyłam suszony rabarbar na blogu Chilli bite wiedziałam, że to będzie to . Ususzyłam zaledwie kilogram, i już żałuję, bo znika podjadany w naprawdę szybkim tempie. Obłędnie kwaśny idealnie pasuje do słodkiej granoli(...)piekarnik i zostawiamy całość samej sobie. Od czasu do czasu trzeba zamienić blachy miejscami i przemieszać rabarbar, ale to zajmuje raptem parę minut. A później można się oddać lekturze i wdychać ten niebiański zapach...  Chyba czas zabrać się za suszenie kolejnej porcji! Suszony rabarbar Składniki: (na 1 l słoik) 1 kg rabarbaru Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić na kawałki

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  3. Ciasto maślankowe
    Ciasto maślankowe

    nierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu. Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.  rabarbar suszone owoce czarnej morwy  3 jajka  3/4 szklanki cukru  cukier waniliowy  szczypta soli  2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g)   2 łyżeczki(...)Rabarbar pokroić na małe kawałki. Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę,dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką)  dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć rabarbar i suszone owoce morwy

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  4. Kompot z rabarbaru
    Kompot z rabarbaru

    Składniki: 6 gałązek rabarbaru 1 garść suszonej żurawiny parę liści świeżej mięty cukier do smaku Wykonanie: Rabarbar obieramy w włókien, kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy przygotowany rabarbar oraz suszoną żurawinę, gotujemy 30 minut. Na koniec dokładamy opłukną miętę, cukier, doprowadzamy kompot do wrzenia, odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga kgwjanczewo, prowadzonego przez Kgw Janczewo.

  5. Konfitura rabarbarowo-bananowa
    Konfitura rabarbarowo-bananowa

    ilość cukru. Na 1 kg owoców 1 kg cukru to stanowczo za dużo. Składniki: 500 g rabarbaru 500 g bananów 1 kg cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Rabarbar myję, suszę i kroję w kilku centymetrowe kawałki. Banany obieram zw skóry i łamię na kawałki. Wszystko razem wsypuję do salaterki i zasypuję cukrem. Ja odstawiłam na kilka godzin,  choć

    Przepis pochodzi z bloga Ciasteczkowy Potwór, prowadzonego przez Beata Kuśmirek.

  6. Granola, musli kokosowo-rabarbarowe
    Granola, musli kokosowo-rabarbarowe

    Rozsmakowałam się w rabarbarze :-). A ponieważ ostatnio eksperymentuję z  granolą, tym razem postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto ! Granola kokosowo-rabarbarowa  Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki(...)łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczka soli1 spora laska rabarbaruBakalie 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki żurawiny 3 suszone brzoskwnie 10 suszonych śliwek 6 suszonych fig Wykonanie: Rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy brązowym cukrem. Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką blendujemy, dodajemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  7. Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kwiatkiem
    Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kwiatkiem

    wczoraj mamy truskawkowy miesiąc, mam dla Was przepis na jeden z najlepszych dżemów, jakie miałam okazję jeść. Słodko-kwaśne połączenie majowych łodyg rabarbaru i dorodnych, czerwcowych truskawek. Do garnka, za radą Bei , wpadły też suszone kwiaty hibiskusa, i tu właśnie zaczęła się magia. Ta trudna do sprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać(...)ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 g suszonych kwiatów hibiskusa Truskawki odszypułkować, rabarbar pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Kwiaty hibiskusa pokruszyć, dodać do garnka. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  8. Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
    Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

    Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem. Dodatkowo: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych   Rabarbar obieramy ze skórki, truskawki myjemy i suszymy. Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy: rabarbar, truskawki. Całość posypujemy 1-2 łyżkami cukru.   Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 180 g mąki tortowej   Wszystkie składniki zagnieść w kulę. Rozsypać

    Przepis pochodzi z bloga kulinarnyswiatdomi, prowadzonego przez kulinarnyswiatdomi.

  9. Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną
    Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną

    Dzień dobry, Dziś przedstawiam Wam zapowiadany wcześniej pyszny napój z rabarbaru z wodą różaną (mam nadzieję, że udało się Wam ją kupić ;)). Jest słodki, orzeźwiający, ma wspaniały różowy kolor, a dzięki pływającym w nim różanym płatkom, wygląda po prostu pięknie! :) Wywodzi się z kuchni perskiej i nazywany jest sharbatem. Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki(...)Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody 1 cytryna lub limonka 2 łyżki wody różanej łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny.  Do garnka dodaj wodę i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, cały

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  10. Zupa z botwinki z rabarbarem i miętą
    Zupa z botwinki z rabarbarem i miętą

    generalnie zupa jest bardzo interesująca. Oczywiście rabarbar i mięta są tylko dodatkami więc gdzieś ich aromat się przebija pośród niezapomnianej botwinki. Jeśli chodzi o zdrowie to co ciekawe rabarbar należy do kluczowych roślin leczniczych w Chinach, zawiera naturalne przeciwutleniacze oraz witaminy A, E, C czy też mangan. Botwina to rewelacyjny środek na odkwaszenie organizmu, ma działanie łagodzące stres, świetnie działa(...)świeżej mięty 25cm kawałek rabarbaru sól, cukier, pieprz - do smaku Przygotowanie: 1/ Dokładnie myjemy botwinkę, szatkujemy na mniejsze kawałki, a same bulwy wraz z 1 większą obranego buraka tniemy w słupki. Przesmażamy w garnku na maśle wraz z  pokrojonym w paski rabarbarem.  a następnie zalewamy 2-2,5L wody. Zagotowujemy. 2/ Dodajemy suszoną włoszczyznę i  gotujemy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia PROzdrowotna, prowadzonego przez Tobiasz Gacek.

  11. Szarlotka z rabarbarem i żurawiną
    Szarlotka z rabarbarem i żurawiną

    rabarbaru ma istotne znaczenie: zielona łodyga i miąższ =  oj, kwaśny! różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar!  Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę(...)zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA:  4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE:  1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g 1 szkl. suszonej żurawiny 250g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy do znalezienia TU Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  12. Kompot z rabarbaru i malin
    Kompot z rabarbaru i malin

    jeszcze mały woreczek mrożonych malin w zamrażalce. Przepis pochodzi z blogu Margarytki.Składniki:kilka łodyg rabarbaru1 szklanka malin (u mnie mrożone)mięta (u mnie suszona)1,5 litra wodycukier do smakuSposób przygotowania:1. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki.2. Zalewamy wodą, zagotowujemy i wrzucamy maliny. Dodajemy też trochę mięty. Gotujemy ok. 5 minut.3. Kompot zestawiamy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  13. Biszkoptowy torcik  rabarbarowy – bezglutenowy
    Biszkoptowy torcik rabarbarowy – bezglutenowy

    Składniki: (wysoka tortownica o śr. 20cm) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej (białej) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ok 350g rabarbaru (2-3 łodygi) 1/2 szklanki cukru 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki suszonego hibiskusa (lub 2-3 torebki herbatki z hibiskusa bez innych dodatków) 2 łyżki skrobi kukurydzianej 50g masła Przygotowanie krok po kroku: Jajka wbij(...)minut, a gdy zacznie lekko opadać, odwróć tortownicę do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Susz hibiskusa zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 10-15 minut do zaparzenia. Rabarbar umyj i pokrój ukośnie. Zasyp 1/2 szklanki cukru i dodaj wydrążone nasionka wanilii oraz strąk. Wymieszaj dokładnie. Napar z hibiskusa przecedź

    Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy, prowadzonego przez Małgosia.

  14. Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney
    Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

    schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina(...)łyżeczki chilli, plus więcej do smaku Przygotowanie: W celu przygotowania chutneya rabarbarowego, w średnim rondlu wymieszaj rabarbar, jabłko, żurawinę, cebulę, wodę, miód, imbir, ocet i chilli. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj, aż rabarbar zmięknie, około 15 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje

    Przepis pochodzi z bloga karmelowy, prowadzonego przez karmelowy.

  15. Rabarbarowe pyszności
    Rabarbarowe pyszności

    rabarbaru - ale to prze czyste lęki. Do tej pory drożdżówki z owocami miały zakalce, i bałam się, żeby tu też mi się jakiś nie pojawił. Profilaktycznie użyłam więc mniej rabarbaru. W sumie, to mogłoby być go więcej, więc jak ktoś ma chęć, a nie ma lęków - można wrzucić go więcej. A jak użyjecie większej formy, to już na pewno trzeba(...)mnie patrzył... Mimo wszystko - udała się znakomicie. Już dawno nie jadłam tak dobrego drożdżowego. Polecam!Drożdżowa pychotka z rabarbaremSkładniki:(na keksówkę 10x40 cm)ciasto:500 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży150 ml letniego mleka125 g masła50 g cukru1 jajkowarstwa rabarbarowa:500 g rabarbaru50 g cukru1 łyżka mąki pszennejmasa budyniowa:300 g creme fraiche (18%)100 g cukru1 opakowanie budyniu

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

Wybierz stronę :