rosół - 7519 przepisów (strona:2/502)

Jak zamrozić rosół ? 13

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X jak zamrozić rosół ? Jak zamrozić rosół? Praktyczne wskazówki na zachowanie smaku i jakości. Poznaj najlepsze metody, by łatwo zamrozić pyszny rosół. CZYTAJ WIĘCEJ Dlaczego Zamrażać Rosół? Rosół to aromatyczna i sycąca zupa, która często przygotowywana jest w większej ilości. Jeśli masz nadmiar rosołu lub chcesz zachować go na przyszłość, zamrożenie może być doskonałym rozwiązaniem(...)artykule podpowiemy Ci, jak najlepiej zamrozić rosół, aby zachować jego smak, aromat i jakość. Poznasz praktyczne wskazówki oraz najlepsze metody, które pozwolą Ci cieszyć się pysznym rosołem w dowolnym momencie. Zamrażanie rosołu to skuteczny sposób na zachowanie jego wyjątkowego smaku i wartości odżywczych na dłużej. Wielu z nas ma momenty, gdy nie mamy czasu na gotowanie, a zamrożony rosoł może

Podstawy Gotowania
Co zrobić z warzyw z rosołu? 13

Często przygotowujesz rosół, ale Twoi domownicy niechętnie zjadają warzywa, których używasz do jego przygotowania? Mam dla Ciebie kilka propozycji dań, w których je wykorzystasz. Co zrobić z warzyw z rosołu? Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów – z pewnością znajdziesz taki, który przypadnie do gustu Twojej rodzinie! Jeśli nie wiesz, co zrobić z warzyw z rosołu… W czasie rosnących szybko(...)żywności warto nie marnować jedzenia. Do pewnego czasu półprodukty, z których przygotowujemy rosół, lądowały w koszu, jednak przeszukaliśmy różne strony i znaleźliśmy mnóstwo inspiracji. Dania te oczywiście zostały zmodyfikowane tak, by pasowały do kulinarnych upodobań. Jednak z całą pewnością możemy powiedzieć, że mam 5 sprawdzonych pomysłów na to, co zrobić z warzyw z rosołu i chętnie się nimi z Wami

Rozdomowiona
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 206

lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę konkurować z maminym rosołem, ale pokazać jego zupełnie inną wersję. Rosół z pieczarkami i pulpecikami jest świetną propozycją, którą powinny docenić zarówno mamy, jak i dzieci. Ma zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki(...)Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki gości u nas coraz częściej. Rosół z pieczarkami: 500-700 g szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka + 3 gałązki natki pietruszki

Poezja smaku
Jak gotować rosół pod przykryciem czy bez 11

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X jak gotować rosół pod przykryciem czy bez ? Jak gotować rosół pod przykryciem czy bez - Utrzymuje aromat i walory odżywcze. Odkryj korzyści gotowania z przykryciem w naszych przepisach. CZYTAJ WIĘCEJ Początki i Ewolucja Rosołu Rosoł jest jednym z najstarszych i najbardziej tradycyjnych dań w kuchni wielu kultur. Jego historia sięga setek lat wstecz. Początkowo rosoł(...)wołowiny może pomóc w poprawie zdrowia w okresach chorób. Z biegiem czasu rosoł stał się bardziej popularny jako smaczna i sycąca potrawa, chętnie spożywana przez szerokie grono ludzi. Rosół w Kulturze i Kuchni W różnych krajach i kulturach rosoł przybiera różne formy i dodatki, co sprawia, że jest wszechstronną potrawą. W Polsce, Rosół z Drobiu (zazwyczaj kurczaka) z makaronem

Podstawy Gotowania
Rosół jak gotować? 10

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X ROSÓŁ JAK GOTOWAĆ ? Rosół jak gotować? Czas gotowania i wskazówki. Odkryj najlepsze przepisy na pełen smaku i aromatu tradycyjny rosół. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do rosołu i jego znaczenie w kuchni Rosół jest bez wątpienia jednym z najważniejszych klasyków polskiej kuchni. To aromatyczny bulion otrzymywany z gotowania mięsa, kości, warzyw i przypraw. Jego bogaty smak(...)wyjątkowy aromat sprawiają, że stanowi on doskonałą bazę dla wielu pysznych zup i dań. Ale rosoł to nie tylko wyśmienite danie, to także wywar pełen zdrowych właściwości. Rosół jest niezwykle pożywny i lekkostrawny, co czyni go idealnym wyborem dla osób o różnych preferencjach żywieniowych. To także świetny sposób na rozgrzanie organizmu podczas chłodniejszych dni. Dodatkowo, rosoł od wieków ceniony jest

Podstawy Gotowania
Rosół z trzech mięs 247

uwolnienia smaku), włożyć do garnka. Szyję indyczą umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka (szumowiny wylać do zlewu). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszki, seler(...)liście kapusty, opieczoną cebulę, łupiny z połowy cebuli, pęczek natki pietruszki (w całości) oraz gałązkę lubczyku. Następnie dodać przyprawy: liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu i łyżkę soli. Rosół gotować na bardzo małym ogniu przez kolejne 3 godziny. Ugotowany rosół przecedzić przez sito (najlepiej wyłożone czystą ściereczką/pieluchą tetrową). Przecedzony, czysty rosół wlać do nowego garnka

Gospodyni Miejska
Rosół z włoskimi akcentami 159

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :) Składniki na włoski rosół: 2  skrzydełka  kury 2 pałki kurze kawałek wołowiny z kością 2 golonki z indyka 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka (sam korzeń) 1/2 średniego selera 1 cały por ze 3 przypalone cebule 2 liście laurowe(...)żółtka (1 żółto na jedną porcję) ok. 150 g tartego parmezanu 2 pomidory 2 ząbeki czosnku  kilka gałązek tymianku kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania) Złote zasady przygotowywania rosołu: 1.       najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs  z kością (z wołowiny, indyka i kury, kaczki

Bon Appetit Małgorzaty
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 241

wiem jak u Was ale u nas rosół bywa bardzo często, tak średnio 3-4 razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane na bulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu(...)przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół z porcji rosołowej, z kury, z kurczaka, z perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję

Smaczne Zdrowe
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48077

Esencjonalny, pachnący i złoty. Pocieszenie strapionych, zastrzyk energii dla chorych. Król i baza wielu polskich zup – rosół. Złocisty i klarowny. Napakowany smakiem kurczaka, wybranych jarzyn. Zrównoważony w smaku. Odpowiednio pikantny i słony. Jak zrobić naprawdę idealny rosół? Rosół z samego drobiu jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa(...)innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest

Karo in the Kitchen
Rosół wołowo-drobiowy z tortellini 19

Aromatyczny rosół wołowo-drobiowy podany w nieco nietypowy sposób, albowiem z pierożkami tortellini. Podstawą tego rosołu są dwa rodzaje mięsa, mięso wołowe oraz mięso drobiowe . Wybierając mięso wołowe sięgnąć można po szponder bądź łopatkę, natomiast mięso drobiowe powinno być mięsem najlepszej jakości, dlatego też koniecznie należy użyć kurczaka wiejskiego . Żaden kurczak kupiony w markecie tutaj się nie sprawdzi. Poza mięsem(...)rosole znajdują się także warzywa. Warzyw nie dodaję jakoś szalenie dużo, ale odpowiednią ich ilość, która nadaje rosołowi warzywnego smaku. Ten rosół wołowo-drobiowy jest idealny na niedzielny obiad . Z podanych ilości składników wychodzi duża porcja, stąd też sprawdza się on wyśmienicie podany na rodzinnych uroczystościach. Zachęcam was do przygotowania tego dania, a poniżej zostawiam przepis na rosół wołowo-drobiowy

MeCooks
Rosół. Najpopularniejsza polska zupa. 28

zdołałyby się uwolnić i przeniknąć i nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka. Taką najbardziej popularną w Polsce zupą rozgrzewająca przyrządzaną z mięsa, kości, warzyw i przypraw jest rosół. Czym jest zupa? Zupy stanowią wywar o konsystencji płynnej, albo półpłynnej i spożywane są głównie na gorąco, lecz niektóre z nich można jeść także na zimno. Zazwyczaj jednak z różnych składników(...)grzybów, wywar mięsno-grzybowy, a także wywar z owoców. Każda zupa posiada inny skład pod względem substancji odżywczych, nieco inną konsystencję i zazwyczaj inny kolor. Jeżeli chodzi o rosół, to wywar mięsno-warzywny zwany rosołem występuje w dwóch wariantach. Może być to wywar jasny pozyskiwany w wyniku gotowania rozdrobnionego mięsa i warzyw. Albo wywar ciemny, który otrzymuje się w wyniku

ProstePesto.pl
Rosół z klopsikami po studencku 181

Dzisiaj podaję przepis przeznaczony dla tych, którzy nie mają czasu, aby przygotować tradycyjny rosół z makaronem i jednocześnie nie stronią od zup z torebek. Rosół z klopsikami jest idealny dla studentów, dedykuję go mojemu synowi, który wczoraj wyjechał do Poznania, aby kontynuować studenckie życie, tym razem na uzupełniających studiach magisterskich. Wiem, że mój syn nie będzie miał ani czasu(...)ochoty bawić się w długie gotowanie. A wiem, że nie pogardzi zupami z torebek, więc ten rosół spełni jego oczekiwania. Postanowiłam je trochę wzbogacić dodając do nich trochę mięsa pod postacią klopsików z dodatkiem kaszki manny, wg mnie jest to idealny i łatwy do zrobienia dodatek. Przy tym zupa będzie bardziej pożywniejsza, co jest ważne dla faceta. Dostał też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rosół z koguta 10

Rosół z koguta. Rosół: klasyka polskiej kuchni Rosół to jedna z najbardziej klasycznych i uniwersalnych zup w polskiej kuchni. Jest to klarowny bulion, zwykle gotowany na bazie mięsa drobiowego, wołowego lub, rzadziej, jagnięcego, wzbogacony o aromatyczne warzywa i przyprawy. Rosół charakteryzuje się bogatym i głębokim smakiem oraz złotą, przezroczystą barwą. Rosół to klasyka polskiej kuchni, która od wieków gości(...)naszych stołach, zwłaszcza podczas uroczystych obiadów rodzinnych. Mimo upływu lat, nadal zachwyca swoim wyrazistym smakiem, będąc symbolem domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Co sprawia, że rosół z koguta jest wyjątkowy? Zupełnie inny smak : rosół z koguta wyróżnia się intensywniejszym i bogatszym smakiem niż tradycyjny rosół z kurczaka. Mięso koguta jest bardziej zwarte i aromatyczne, co przekłada się na głębię smaku

Moja Książka Kucharska
Jak zrobić idealny rosół 150

Rosół nazwałabym jedną z najszlachetniejszych polskich zup. Jednak zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach. Myślę, że jest mylona z bulionem, do którego jest łudząco podobna z wyglądu. Bulion, to nic innego, jak wywar na skrawkach mięsa, kościach i jarzynach, który można przygotować z tanich (co nie znaczy, że gorszej jakości) składników. Później zwykle używa się go jako bazę(...)sosów. Często przelewamy go do mniejszych pojemniczków i mrozimy, by mieć zapas na później. Rosół natomiast ... o rosole można by napisać poemat ... To wspomnienie babcinej kuchni, niedzielnych rodzinnych obiadów, ciepło rodzinnego domu. Rosół przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, bo jest to jedna z ulubionych zup polskich dzieci. Aby wyszedł nam idealnie (i nie był tylko bulionem), potrzebny nam będzie duży

Posadzone i zjedzone
Rosół drobiowy 240

Rosół drobiowy... Delikatny, esencjonalny, nie za tłusty.  Na bazie mięsa z kurczaka. Pachnący włoszczyzną. Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Pyszny smak polskiej, domowej tradycji. Smacznego! Składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g); 1 średnia cebula; 2 duże marchewki; Biała część pora, 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie łodygi świeżego(...)zagotowania. Z zagotowanego wywaru zebrać (najlepiej małym sitkiem i kilkakrotnie) szumowiny, tak aby był zupełnie czysty. Dodać łodyżki lubczyku, podpieczoną cebulę i łyżkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien tylko "pyrkać") przez 3 - 4 godziny. Po tym czasie rosół przecedzić przez sitko. Wybrać jedynie marchewkę, pokroić w kostkę i dodać do przecedzonego rosołu. Taki czysty rosół z dodatkiem

Gospodyni Miejska
DOMOWY ROSÓŁ 189

Rosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-)  Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos), ale schemat przyrządzania jest u wszystkich podobny. Można przyrządzić rosół typowo drobiowy (kura, kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy).  Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności(...)tego, jakie mamy możliwości zakupu. Mój rosół powstał z: kurczaka ok 2kg 3 marchewek 2 pietruszek średniego selera 1 pora 1 gałązki selera naciowego ziela angielskiego liścia laurowego soli pieprzu małej cebulki Wykonanie: Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą

Walijskie Pichcenie