risotto - 2458 przepisów (strona:6/164)

KREMOWE RISOTTO Z GRZYBAMI I JARMUŻEM 146

pierwsze grzybobranie mam już za sobą i to całkiem udane! Uwielbiam zbierać grzyby i tworzyć z nich niezapomniane dania. Na początku sezonu grzybowego , z pierwszych zebranych grzybów zawsze robię risotto, bardzo kremowe z nieprzyzwoitą ilością grzybów! Takie idealne risotto to kilka cennych wskazówek, kilka tych magicznych składników, które robią robotę, których nie da się niczym zastąpić. Pierwszą najważniejszą zasadą przy(...)robieniu risotto jest brak pośpiechu, pośpiech może zabić każde danie, ale to w szczególności. Przygotowując risotto powinniśmy mieć na nie czas, bo choć samo danie zrobimy maxymalnie w 25 do 30 minut to powinniśmy czule do niego podchodzić co chwilę, mieszać łyżką i dolewać płynu. To najważniejsza zasada. Risotto, ryż lubi kremowość , jak ją osiągniemy? Masło plus oliwa z oliwek

SMYKWKUCHNI
Risotto z kurczakiem i kurkami 109

Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się ryżu. Możecie zastąpić kurki innymi grzybami, jednak skoro jest sezon na kurki to czemu nie skorzystać :) Składniki 200g kurek 1 filet z kurczaka 100 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula tymianek(...)łyżki masła 30g parmezanu 2 ząbki czosnku sól pieprz Risotto z kurczakiem i kurkami – przepis Kurki dokładnie myjemy. Połowę (mniejsze i ładniejsze) odkładamy na bok. Pozostałem kroimy w kostkę. Pokrojone kurki dodajemy do bulionu warzywnego i zostawiamy do gotowania na małym ogniu. Gotujemy ok. 5-8 minut. Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Kurczaka kroimy w kostkę. Na oliwie szklimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką 98

Nietypowe risotto, bo w składzie ma fasolkę i sporo mięsa. Niesamowicie sycące i łatwe do zrobienia. Czas przygotowania : 10 minut Czas gotowania : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z panissą jest trochę zamieszania. Bo jeśli zaczniecie szukać na nią przepisu to możecie trafić na zupełnie inne danie, nie na risotto. Panissa to znana we Włoszech postna potrawa(...)polenta z mąki z ciecierzycy. Czymś zupełnie innym jest paniccia/paniscia, czyli risotto z północnej części Włoch, z Piemontu. Nazwa potrawy wymawiana jest tak samo jak panissa i tak przyjęła się w języku angielskim. Risotto panissa występuje w dwóch odmianach. W rejonie Vercelesse ma konsystencję klasycznego, kremowego risotta, w okolicach Nawarry przybiera postać bardziej płynną, zbliżoną do zupy. Risotto z fasolką

Niedzielny kucharz
Risotto z boczniakami 108

Delikatne kremowe, pyszne !  Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy(...)powtarzać, aż ryż stanie się kremowy i miękki. Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, grzyby i pietruszkę- wymieszać. Na koniec dodać starty ser oraz masło - całość raz jeszcze wymieszać. Jeśli risotto jest zbyt gęste - dolać jeszcze bulionu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Słodkie risotto z rabarbarem 107

Zazwyczaj przyrządzam risotto w wytrawnej wersji. Jednak tym razem zrobiłam risotto na słodko... Mój synek uwielbia ryż na mleku, najchętniej jadł by go codziennie:) dlatego postanowiłam troszkę go udoskonalić:) W ogrodzie mam sporo rabarbaru, więc żal byłoby go zmarnować. połączyłam ryż na mleku z rabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie... Składniki: 100g

Z miłości do słodkości
Risotto z pieczarkami 237

czas mieszając. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki,, jeszcze chwilę razem gotować na małym ogniu.Odstawić rondel z risotto z ognia, dodać masło, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Risotto z kurkami 197

dawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM ! Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina. Odpowiedź jest taka - mój mąż nie lubi... a i przyznać muszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny. Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina. Składniki: * 1 szklanka ryżu arborio(...)porcję bulionu. Czynność powtarzać, do momentu, aż ryż stanie się miękki. Ugotowany ryż połączyć z grzybami i cebulą. Dodać masło oraz ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać więcej bulionu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Risotto z warzywami 158

Dawno nie robiłam risotto..w zamrażarce znalazłam zblanszowane warzywa..ryż oczywiście w domu był ..kawałek kiełbasy ..a do podsmażenia Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem..i risotto prawie gotowe.. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem i tym , że jest zrobiona z naturalnych składników, bez żadnych konserwantów.. Przepis dodaję do konkursu  Smakowita Pajda to kulinarna frajda

Moje domowe kucharzenie
Pyszne i kremowe risotto :) 216

Risotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto;   2 łyżki masła; ok. 150 ml białego wytrawnego wina; filet z kurczaka; 200 g pieczarek; papryka czerwona i zielona; cebula; sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej

Miksturownik
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 197

Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1/2 cukinii 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki(...)patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj. Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Risotto z pieczarkami 496

okazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z kurczakiem i szparagami 166

Trwa szparagowy sezon, dlatego zakupiłam ich wiązkę i postanowiłam wykorzystać jako element szybkiego i bardzo przez nas lubianego dania czyli risotta. Nawet mąż, który nie jada szparagów zjadł risotto ze smakiem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z botwiną, boczkiem i olejem rzepakowym 139

Botwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny, mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto ze szparagami 128

Risotto ze zielonymi szparagami i mocno wyczuwalną nutą cytrusową, co sprawia że jest delikatne, ale jak przystało na te danie, dosyć sycące. Składniki na 3 porcje : 300 g ryżu do risotto 1,5 lita bulionu 3 cebulki dymki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka groszku konserwowego 6 sztuk szparag 1 szklanka tartego parmezanu skórka otarta

Zabawa smakiem
Kremowe Risotto z dynią i kurczakiem 13

Przepis na kremowe risotto z dynią i kurczakiem z dodatkiem cukinii i szpinaku, czyli wspaniały klasyk kuchni włoskiej na bazie ryżu, dyni piżmowej i bulionu. Pomysł prosty, uniwersalny, idealny dla wszystkich fanów tego jesiennego warzywa i nie tylko. I chociaż jest to danie sezonowe, dzięki odpowiedniemu balansowi składników, risotto świetnie smakuje nie tylko z dyni świeżej. To sprawia, że poza(...)sezonem danie możesz z powodzeniem przygotować z dynią mrożoną lub ze słoika. Co powoduje, że risotto dyniowe z kurczakiem jest daniem, któremu nie można się oprzeć? Mamy tu w teorii i praktyce bardzo prosty przepis, który idealnie podkreśla słodycz oraz kremowość dyni. Kolejnym mocnym punktem tego przepisu jest właśnie dodatek kurczaka. Dlaczego? Choć samo risotto jest kremowe, pachnące i delikatne

Kuchnia Na Wypasie
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 184

początku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;) Składniki: 2 szklanki ryżu na risotto kieliszek białego wina ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka  szklanka(...)ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni około 20 minut. pieczarkowe risotto ukryte w paprykach

Bon Appetit Małgorzaty
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 159

nieświadomości, oglądając po raz setny serial "Friends" ;) Wróciłam dziś z Gór Stołowych i miałam ochotę zjeść konia z kopytami. A, że koniki kocham to postanowiłam zrobić tylko risotto ;)Takie jak lubię: "brejowate", kremowe i intensywne w smaku. Risotto ze szparagami na zakończenie mundialu i sezonu szparagowego. W planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną(...)więc odwiedzajcie moją stronkę :)  jest to wersja risotto bez wina Składniki: 400 g ryżu arborio  1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła  200 g sera gorgonzola  1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól

Bon Appetit Małgorzaty
Grünkern-Ananas-Risotto 144

Zapraszam na pyszne risotto,tym razem z zielonym orkiszem,zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej.Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni.Wegeterianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku.Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem(...)drobną kostkę .Po  minutach dodać do gotującego się risotta.Pora umyć i pokroić w drobne krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić w kostkę.Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru.Reszte masła i parmezan wmieszać do risotta i serwować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RISOTTO Z GRZYBAMI I GROSZKIEM 136

Recipe in English ) Przyjęło się mówić, że risotto jest daniem trudnym i wymagającym. Na pewno do jego przygotowania potrzeba czasu, cierpliwości i spokoju. Ważne, żeby powoli wykonywać wszystkie punkty i dać ryżowi czas na wchłonięcie płynów. Pomimo tego, że do przygotowania risotto używa się wina, potrawa ta może być podawana dzieciom. Podczas gotowania alkohol wyparowuje. Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Risotto z grzybami leśnymi 97

Risotto z maślakami Strasznie dużo się ostatnio u mnie dzieje, relacje i recenzje czekają na spisanie, ale ponieważ sezon na grzybki w pełni, najpierw szybciutko risotto, póki jeszcze można wyskoczyć do lasu (lub warzywniaka) po świeże maślaki, prawdziwki, podgrzybki... Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 159

warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują jak zielona fasolka. A wartości szparag pozostają. Bardzo zasmakowało nam również risotto z ich dodatkiem. U nas było już w tym roku kilkakrotnie i mam nadzieję, że jeszcze choćby raz w tym sezonie się na nie załapiemy...Bardzo delikatne i baaardzo smakowite(...)świeżo mielonego chili, w którym się ostatnio rozkochaliśmy na dobre, dodajemy prawie do wszystkiego- polecam, danie zyskuje jeszcze bardziej na smaku. Porcja na ok.6-8 osób. Składniki: - 500g ryżu do risotto (u mnie średnioziarnisty Uncle Ben's- pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego  (lub po prostu wody) - 600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów) - 3 cebule

Smaczne Zdrowe