pierniczki z nadzieniem - 144 przepisów

Pierniczki z nadzieniem 192

rozwałkowujemy dość cienko. Przy pomocy obręczy do wykrawania ciasta (lub dość sporej szklanki) wycinamy kółka.  Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy. Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek. Nadziane pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut

W mojej holenderskiej kuchni
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 308

lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 białka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml gęstej śmietany 18% 1,5 łyżeczki(...)blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy koła (większe od foremki, którą będziemy wykrawać pierniczki). Na środku każdego koła układamy łyżeczką odrobinę dżemu (ilość nadzienia w zależności od średnicy foremek). Każdego pierniczka przykrywamy takim samym kołem wykrojonym z ciasta. Lekko dociskamy, żeby brzegi się skleiły. Do każdego koła z nadzieniem przykładamy foremkę w kształcie gwiazdki i wykrawamy pierniczek

Smakowity Blog Kulinarny
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 217

całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania. Na pierwszy ogień poszły nadziewane pierniczki z przepisu Niuli . Bardzo lubię pierniczki alpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie i polewę, ale będą pyszne aż do Świąt. Na początku zastanawiałam się, czy przypadkiem nie zrobić z połowy porcji(...)foremki, którą chcemy nadać kształ pierniczkom. Na środku koła kłaść mniej niż pół łyżeczki powideł, przykrywać drugim kołem, dobrze dociskając brzegi. Foremką wycinać kształt tak, aby nadzienie znalazło się w środku. Pierniczki układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut (lub krócej, jeśli są malutkie). Wystudzić na kratce. Czekoladę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy 146

śmietanki 36% 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady deserowej 150g pierników bez nadzienia 1 kieliszek likieru piernikowego Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu pomarańczowego Pierniczki z nadzieniem pomarańczowym do dekoracji Pierniczki bez nadzienia do dekoracji Polewa: ¾ szklanki zimnej wody 1 szklanka cukru kryształu 120ml słodkiej 36% śmietanki 4 łyżki kakao 3 szt. żelatyny w listkach(...)boku. Pozostawiamy na ok 20 minut w lodówce, po czym przekładamy na paterę i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam w tym celu żelowego, złotego pisaka, pierniczków wypełnionych pomarańczowym nadzieniem, pierniczków zwykłych, bezików, plastrów pomarańczy. Możliwości jest wiele i wierzę w Waszą kreatywność

Kuchnia w czekoladzie
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 242

zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw - po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne) PIERNICZKI ZWYKŁE (BEZ NADZIENIA) - ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować podsypując lekko mąką, na placek o grubości około 5mm (im grubsze pierniczki, tym miększe będą po upieczeniu) - foremkami wykroić pierniki, ułożyć(...)przykryć drugim krążkiem ciasta, lekko docisnąć ciasto wokół nadzienia - w tak przygotowanych krążkach foremkami wycinać różne kształty, pamiętając, że muszą być one na tyle duże, by "schowały" w środku nadzienie - pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 13-15 minut do lekkiego zezłocenia - najlepiej przełamać jeden z pierniczków, żeby sprawdzić stan upieczenia - pierniczki ostudzić, przechowywać

Smakołyki Bereniki
Niebiańskie pierniczki nadziewane 182

Dlaczego niebiańskie? Bo smakują niebiańsko :) Są po prostu najlepsze! Delikatne, mięciutkie, aromatyczne, w środku kryją nadzienie będące mieszanką kwaskowych powideł śliwkowych i słodkiej marmolady truskawkowej, z zewnątrz pokrywa je cienka warstwa czekolady pachnącej pomarańczami. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? :) SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 1/2 ciasta z tego przepisu 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie(...)koła). W miseczce dokładnie mieszamy powidła śliwkowe z marmoladą truskawką. Na środku każdego pierniczka układamy marmoladę (ilość uzależniona jest od wielkości pierniczka, ja kładłam około 3/4 łyżeczki). Nastęnie pierniczek z nadzieniem przykrywamy drugim pierniczkiem i delikatnie dociskamy brzegi. Uwaga, aby nadzienie zostało w środku i nie wychodziło bokami :) Pierniczków nie trzeba niczym smarować, wystarczy lekko doscisnąć boki i nadzienie

DefinicjaSmaku
Pierniczki 156

Pyszne łatwe do zrobienia pierniczki  nadzieniem z czarnej porzeczki oblane ciemną  czekoladą i obsypane kokosem lub orzechami Składniki ciasto •350 g mąki • 1 jajko • 30 g margaryny • 170 g cukru •150 g miodu • 1,5 łyżki kakao • 1 łyżeczka amoniaku • 1 paczka 15 g przyprawa do piernika Polewa • 200 g czekolady gorzkiej • 100 g masła • 2 łyżki nutelii(...)mąki wsypać cukier,przyprawę do piernika,kakao,amoniak  razem wszystko wymieszać Dodać jajko i rozpuszczony nie gorący miód  i margarynę zagnieść ciasto ciasto rozwałkować i wykroić pierniczki Piec 180 stopni 2. • Upieczone wystudzone pierniki smarować powidłami i zlepić parami 3. • Polewa rozpuścić margarynę dodać czekoladę i nutellę dolać kilka łyżek  wody podgrzewać powoli i mieszać

W królestwie smaków Beaty
Miekkie nadziewane pierniczki 312

przykładamy drugim kołem i dociskamy dookoła nadzienia. Powinna w środku powstać komora z powietrzem. Dzięki temu pierniczki będą puszyste, dopiero teraz wycinamy właściwy kształt. Uważając, aby nie wypłynęło nadzienie. PIECZENIE: Gotowe pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem lub w 170 bez, na środkowej półce przez 10 min. Dłuższy czas(...)nadają się foremki o opływowych kształtach, np. serduszka. Gwiazdki lub choinki niestety mogą twardnieć przy końcach. Trzeba wówczas bardzo kontrolować proces pieczenia i nie przekraczać czasu. Pierniczki są również bardzo smaczne bez nadzienia. Ciasto doskonale się do tego nadaje, jednak należy pamiętać, aby wówczas skrócić czas pieczenia do 8 min.  Gotowe pierniki, dla przedłużenia ich świeżości dobrze jest trzymać

Kuchnia od dwojga
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 590

więcej co ile nakładać nadzienie) i przykrywamy drugą połową ciasta (jakby zamknąć książkę). Dookoła wybrzuszeń delikatnie rękami wypychamy powietrze i lekko dociskajmy - pierwszy etap sklejania. Następnie wykrawamy foremkami pierniczki z nadzieniem - to drugi etap sklejania, bo foremka robi to za nas. Gotowe pierniczki przekładamy na brytfannę z papierem do pieczenia w odstępach od siebie i jeszcze raz delikatnie palcami sklejamy(...)boki, aby nie straciły kształtu. Dzięki temu nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki nadziewane 2167

Pyszne , mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewane PRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ , polewa(...)polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.   Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną gęstość). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 182

kwiatem, dużą gwiazdką, ale może to być i mniejsze koło – wycinamy piernikowe kształty, jednocześnie zalepiając nadzienie w środku. Usuwamy odcięte ciasto, zagniatamy je i ponownie wałkujemy. Ciastek nie trzeba smarować mlekiem czy rozbełtanym jajkiem, przy dociskaniu góra i dół zlepią się same. Nadziane pierniczki pieczemy na środkowej półce, w 175⁰C, w zależności od ich wielkości około 10-12 minut(...)szybką wersją z cukru pudru utartego do białości z rumem i sokiem z cytryny). Można też zamoczyć je w gorzkiej lub białej czekoladzie. Nadziane pierniczki, tak samo jak pierniczki bez nadzienia przechowujemy w szczelnym pojemniku, będą dobre do miesiąca. Założę się, że i tak znikną szybciej Z połowy ciasta (550g) wyszło mi 25 nadziewanych pierniczków o średnicy 6cm.   Ciasto

Karo in the Kitchen
Nadziewane pierniczki (bez leżakowania) 124

jednak nie wyobrażacie sobie świąt bez aromatu przyprawy korzennej, polecam przepis na pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i nie wymagają długiego leżakowania - jak tradycyjne pierniczki. Dodatkowo w środku wypełnione są smaczną marmoladą. Zamiast nadzienia owocowego, możemy zastosować marcepan lub czekoladę. Tak czy inaczej będą smakowały wyśmienicie :) Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk pierniczków. Składniki: 800-850g mąki(...)wstępnie na kwadraty, trochę większe niż używana przez nas foremka. Ponakrywać kwadratami, tą część ciasta na której jest marmolada  (fot.3) . Lekko docisnąć ciasto dookoła marmolady. Wykrawać pierniczki foremkami pilnując, by nadzienie było zawsze wewnątrz ciastka  (fot.4) .  Wykrojone pierniczki ułożyć na papierze do pieczenia  (fot.5) i  piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około

Świat Ciasta
Pierniczki Katarzynki 169

Dodałam 2 łyżki śmietany, bo ciasto wydawało mi się za twarde i trochę sypkie. Po wyrobieniu ciasta rozwałkowałam je przez papier do pieczenia. Spód podsypałam mąką. Jak piekłam pierniczki bez nadzienia wałkowałam ciasto na grubość 5 mm - 1 cm, ale te które nadziewałam wałkowałam dużo cieniej. Nadziewanie polegało na wycięciu kształtu pierniczka, na środek układałam odrobinę powideł śliwkowych, (oczywiście tych

Blondynka Gotuje
Sernik piernikowy 206

moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza   2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji

sama złodycz