pieczarki w sosie - 5527 przepisów

Pieczarki w sosie śmietanowym 214

Pieczarki w sosie śmietanowym... Plasterki aromatycznych pieczarek. W towarzystwie cebuli i marchewki. Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie. Pyszny dodatek do dań głównych! Składniki: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 duża marchewka; Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżeczka mąki pszennej; 50 ml zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany

Gospodyni Miejska
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 130

Zacznijmy od tego-dlaczego sznurki? Nazwę makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki. My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy. Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami. Potrzebujemy: -25-30 dkg mielonego mięsa -4-5 pieczarek -100 g koncentratu pomidorowego -1,5 szklanki wody -pesto -przyprawę barbecue -olej -sól -cukier    Na niewielkiej ilości(...)oleju rumienimy mięso i zdejmujemy z patelni.    Na pozostałym oleju rumienimy pokrojone pieczarki.    Łączymy mięso z pieczarkami.    W osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli: -do wody dodajemy koncentrat pomidorowy -następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue -sól i cukier do smaku Wymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem

Maminek kulinarny
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9109

następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm)  Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami.  Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły". śledzie z pieczarkami

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina 161

Małej paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :) Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos: 30 g masła 30 g mąki 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml białego wina 4 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 320

spodów ile nam potrzeba, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować spód pesto. Potem posmarować sosem śmietanowym (śmietana wymieszana z solą, pieprzem, i ziołami włoskimi).  Na to kładziemy resztę dodatków, czyli mozzarella pokrojona w plastry, pieczarki pokrojone w plastry, i kurczaka pokrojonego w kostkę(...)uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem). Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. 2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser żółty, szynka i pieczarki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Szybki Obiad: farfalle z pieczarkami w sosie serowym 298

Próbując napisać ten wpis, nie za bardzo wiedziałam od czego zacząć. Może od wspomnienia, że ten Szybki Obiad jest jednym z moich ulubionych? Czy też może

Pełna Lodówka
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 363

sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem. SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g makaronu tagliatelle 1 łyżka oleju roślinnego 150 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 100 g pieczarek 150 ml białego wytrawnego wina 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml śmietanki 30% garść posiekanej natki(...)lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. 3. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu. 4. Gdy wino się zredukuje dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory. 5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki, a jeśli trzeba

W kuchni Katie
Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie z mleczkiem kokosowym 708

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Delicious Titbits
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i pieczarkami w sosie bazyliowo-cytrynowym 214

Dziś pomysł na szybki obiad. Zamiast piersi kurczaka można użyć łososia. W tym towarzystwie mile widziane byłyby również suszone pomidory.Czytaj więcej »

bistro mama
Pieczarki w śmietankowym sosie 142

   Jeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów. Składniki: -30 dkg małych pieczarek -1 cebula -łyżka posiekanego koperku -1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% -przyprawa

Maminek kulinarny
O blogowych Cyklach czyli co, kiedy i dlaczego :) oraz Zapowiedź czyli Indyk z pieczarkami w sosie z białego wina. 168

Pod wczorajszym postem w jednym z komentarzy ABily zasugerowała, ze fajnie by było gdybym napisała co kiedy gotuję i czym się sugerowałam wybierając np. środę na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 209

Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków... Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie. Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka. Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie! Zapraszam!   Składniki: 500 g pieczarek; 4 średnie ziemniaki; 2 białe cebule; 2 ząbki czosnku; 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego; 1 łyżka musztardy; 3 czubate łyżki kwaśnej(...)przeciśnięty czosnek i podsmażać razem przez kolejne 2 minuty. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego

Gospodyni Miejska
Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym 338

Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym... Kosteczki filetu z piersi kurczaka usmażone w przyprawie gyros. Plasterki pieczarek, kosteczki papryki i cebuli. Ułożone na frytkach. Obsypane wiórkami żółtego sera. Oblane sosem czosnkowym. Pyszny obiad!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie, czerwone papryki; 1 mała, czerowna papryczka chili; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku(...)pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor. Do podsmażonego kurczaka z cebulą dodać pokrojone pieczarki, paprykę, papryczkę chili i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku

Gospodyni Miejska
Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami 195

więc mała odskocznia się przyda :) Typowe mielone osobiście trochę już mi się znudziły, więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;)  Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 4 cebule 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu pikantnego pieprz, sól(...)pulpecikami w garnuszku. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, a następnie dodajemy do garnuszka z klopsikami i pieczarkami. W 1 szklance wody rozcieramy koncentrat pomidorowy, 10 łyżek ketchupu, ok. 2-3 łyżek cukru oraz doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą. Tak przygotowany sos wlewamy do pulpecików i dusimy wszystko razem ok. 40 min, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas

charlotte gotuje
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 141

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 5 pieczarek, 1 cebula,  1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, sos poziomkowy: 4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus , 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.   Przygotowanie: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut

Aga w kuchni