kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:5/36)

Kasza bulgur z kiełbasą – kaszotto 61

zrobiłam kaszotto z kiełbasą. Często je robię. Jednak jednakowo często zmieniam składniki. Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle

Pieprzyć z Fantazją
kasza bulgur z kiełbasą - kaszotto 219

podsmażam i wrzucam do gara, mieszam i mam obiad :D Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam

Pieprzyć z Fantazją
Jak zrobić białą kiełbasę? 342

cały czas aby doprowadzić ją do perfekcji, według mnie kiełbasa z tego przepisu wyszła nam idealna w smaku. Jeśli zostanie Wam trochę masy mięsnej to możecie zrobić kiełbasę słoikową lub łopatka ze słoika A teraz poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie Jak zrobić białą kiełbasę? Składniki: 2,5 kg karkówki wieprzowej 2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1,5 łyżki stołowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słoikowa mielonka „Szlachecka „ 139

Szlachecka , bo szlachta jada na bogato , a więc w mieloneczce nie można, nie pomyśleć o szyneczce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mielonka ze słoika , to jedna z najsmaczniejszych kiełbas , pod warunkiem ,że jest wyrobem domowym . Naprawdę prosta w wykonaniu , mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się być kłopotliwa . Jeśli chodzi o smak ..wyobraźcie sobie świeżutkie(...)domowe wędliniarstwo – bardzo praktyczne i odprężające zajęcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Raz spróbujecie i już nigdy nie przestaniecie Składniki na około 6-7 słoików o pojemności 300 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej o,5 kg świeżego boczku 0,5 kg chudziutkiej szynki wieprzowej 1 czubata, łyżka suszonych drobno- mielonych warzyw ( marchew, seler,korzeń

Ogrodnik w podróży
Leczo do słoików na zimę 1347

możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony przepis. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni cebulę z kiełbasą lub boczkiem, wyjąć leczo ze słoika, wymieszać, zagotować i jeść z apetytem! Składniki na 4 słoiki: 1-2 czerwone papryki 1 duża cukinia 8 dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sól(...)paski, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, dusimy maksymalnie 10 minut. Z solą nie przesadzajmy bo potem jak wymieszamy leczo z kiełbasą lub boczkiem to może być za słone. Gotowe leczo przekładamy do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Ja pasteryzuję słoiki w piekarniku w 120 stopniach 30 minut. Gotowe. Jak chcemy przygotować więcej słoików to proporcjonalnie zwiększamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leczo na zimę w słoiku 112

minut. Lecza nie odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy słoiki w temp pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy. Do tak przygotowanego "słoika" wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki. Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby

Kuchnia w czekoladzie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 320

drobiowych wątróbekPasta z tuńczykiemPasta łososiowaRybna pasta twarożkowaDomowy majonez w słoikuSos tatarskiWędlinySchab z pończochy, czyli domowa wędlinaDomowy baleronSchab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa

Kulinarne przygody Gatity
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2937

zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:Schab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona

Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron 222

rękaw foliowy do pieczenia i garnek.Inspiracja Cincin.cc.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:Schab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona

Kulinarne przygody Gatity
Bigos wg domowego przepisu 203

duży gar bigosu) około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki(...)tyle duży, by pomieścić resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól i pieprz dodany do mięsa gulaszowego), liście laurowe

Słodkie okruszki
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 124

wielu ludzi uważa. Całkiem fajny, bo to kolejny poniedziałek ze słoikowymi smarowidłami i z Dobrą Kiełbasą . Ostatnio w każdy poniedziałek publikujemy mięsiwa zamknięte w słoikach, do których przyprawy dostarcza nam właśnie Dobra Kiełbasa. Chociaż tym razem mieliśmy wizję i stwierdziliśmy, że sami dobierzemy przyprawy. Ale jeśli jesteście leniuszkami i wam się nie chce to z powodzeniem możecie użyć mieszanki "Smarowidło(...)domowe" od Dobrej Kiełbasy. A ze wszystkimi mieszankami/przyprawami możecie zapoznać się TUTAJ . Ale dobra, my tu gadu gadu, a przepis na pasztet sam się nie napisze. Więc niezwłocznie przechodzę do meritum. Powiem jeszcze, że pasztet był pyszny, ale to jakby oczywiste. Taki lekko ścisły wyszedł. Taki trochę do krojenia, trochę do smarowania, taki pół na pół. Składniki

Marder&Marder Manufacture
Słoikówka 133

Kontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę  proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka(...)łopatki zamkniętej w słoiku. Z góry pokryta jest aromatycznym smalcem, a w koło oblana pyszną galaretą. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 500 g łopatki 1 ząbek czosnku liść laurowy smalec 10 g przyprawy "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy ( KLIK ) Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i mieszanką przypraw. Dokładnie mieszamy

Marder&Marder Manufacture
27 przepisów na dynię 138

Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe z twarogiem 10. Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę 11. Pikantna zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa 16. Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 17. Konfitura z dyni z bananem

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z selera 244

zrobiłam znaną sałatkę z selera konserwowego ale  dodałam wyrazistą w smaku i aromatyczną kiełbasę wołową z orzechami laskowymi Tradycyjne Jadło. Sprawdziła się rewelacyjnie a sama kiełbasa po prostu pyszna. Składniki: 0,5 słoika selera konserwowego 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 40 g kiełbasy wołowej z orzechem laskowym Tradycyjne Jadło 2 krążki ananasa z puszki 3-4 łyżki majonezu sól

Ala piecze i gotuje
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 127

Wiele tygodni temu rozpoczęliśmy cykl "słoikowy". W każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła(...)raczej gęstszą jak koncentrat. Gdy uzyskamy właściwą konsystencję to blenderem miksujemy na gładką masę i przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy, przekładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut w 90 stopniach (tutaj możemy np. posłużyć się termometrem od Dobrej Kiełbasy: KLIK ). Przecieru niczym nie doprawiamy. Dopiero w chwili, gdy będziemy z niego korzystać można wedle woli i potrzeby

Marder&Marder Manufacture